Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Filem Mira Edora Dah 30 Tahun Dan Julia Rais Rupanya Bukan Pilihan Utama!

17-4-2020 02:30 PM| Komen: 344




"Rupa-rupanya Julia Rais bukanlah pilihan utama memegang watak Mira Edora."

Tahun ini mencatat keramat bagi filem Mira Edora yang dihasilkan pada tahun 1990. Ia bermakna sudah 30 tahun usia filem kekeluargaan hasil karya novelis, Khadijah Hashim.

Ig

Rentetan itu, pengulas Trivia Artis Malaysia, Sepit Siput mencatatkan beberapa momen penting untuk dikenang kembali.
IG

Seperti yang dikongsikan oleh pengarah filem ini, Zulkifli M.Osman, 21 yang buat pertama kalinya menangani layar perak, usia muda tidak mengehadkan kreativitinya malah berbekalkan ilmu mengarah drama swasta sebelum itu, karya ini disifatkan malar segar.

Ig

Malahan apa yang agak mengejutkan ialah pendedahan bahawa aktres utama Mira Edora adalah sepatutnya milik model Sherry Siebel. Akan tetapi, tetapi menjelang penggambaran, Zulkifli nekad menukar pelakon sekaligus menjadi rezeki buat Julia Rais yg ketika itu baru berlakon filem Hati Bukan Kristal.

Ig

Ternyata pelakon Pan Asian itu berjaya membawa watak remaja yang keliru antara sayang kepada ibunya dan cinta kepada gurunya.

Malahan bakat yang pernah memenangi Anugerah Bintang Harapan menerusi filem Hati Bukan Kristal itu sangat menambat hati ramai peminat. 

Youtube

Selain itu, antara trivia yang tak kurang menarik juga ialah watak yang dibawa oleh Azhar Sulaiman sebenarnya adalah milik Man Bai. 

Begitu juga dengan penampilan pertama aktres Sofea Jane sebagai kawan Mira. Biarpun kecil, ia tetap menjadi tumpuan ramai peminat. 

"I'm talking to you Mira." 

Dialog Hapipah yang dibawa oleh Norkumalasari kepada Mira menjadi dialog klasik yang malar segar dan menjadi ikutan pada era tersebut. 

Akan adakah filem adaptasi novel yang berkualiti seperti ini lagi? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
1
0
Komen: 343
Komen

Previous : Tiada Aktiviti Penggambaran, Pelakon Jangan Merayap Pula

Next       : 'The World Of The Married', K-Drama Ini Boleh Buat Rasa Tak Nak Kahwin!

Komen Terbaru

Quote balakkampung 16-1-2021 09:22 AM

ni dia sekarang...gi la carik..kalo2 masih berkenan

http://www.kasiviral.kini.blog/wp-content/uploads/2020/09/New-Phototastic-Collage-29-777x437.jpg

Lain-lain Komen

Quote otai_g 17-4-2020 12:43 PM
cerita mmg legend zaman aku sekolah rendah. Tp da x ingt ending dia mcm mana.

dia kawen ke dgn cikgu dia tu?
Quote KIM.K 17-4-2020 12:44 PM
Tahniah alhamdulilah toh puan skrg pun still jelita macam dalam filem ni

Nak tanya arwah tokpit di kubur, noor kumalasari ni zaman dia dulu pernah buat facial surgery ke? Lawa lain macam even Julia rais nampak kepam pulak sebelah NK
Quote ashilalat 17-4-2020 12:47 PM
Al fatihah pada arwahnya tok pit...semoga aman bersemadi di alam kuburan.
Quote newyork 17-4-2020 12:49 PM
Cun gila julia rais masa ni..
Quote alieyrina 17-4-2020 12:52 PM
Weyy filem feveret aku ... dali tu sapa sampai ke sudah aku x tau..lagu mira edora masa party tu best..kumpulan apatah..dali kan nyanyi
Watak ruminah sidek pun aku suka yg suka beleter tu ...
Quote Lengkong 17-4-2020 12:52 PM
Kut ada tayang kat tv musim pkp ni bolehlah tengok. Yg berlakonnya cantik handsome.


Quote sapeka 17-4-2020 01:02 PM
Best ke cerita ni
Nnt nak tgk la
Quote Boomibulat 17-4-2020 01:05 PM
Dulu2 kutipan berapa hengget utk dikira box-office ni..sejota ke..?
Quote cmf_premierleag 17-4-2020 01:06 PM
ni la film pertama sofea jane
scene dia cari contact lense jatuh atas lantai tu
dia kawan dgn mira (JR)
yg jd cikgu tu mustapha kamal....skang dia dh jd MD Megah Holdings Bhd.kalo dia x sependapat dgn wife dia, Datin dialog dia mesti 'sudah sudahlah awak ni pun.biarlah daniel nk kawen dgn sutinah org gaji kita tu'
Quote amyza 17-4-2020 01:07 PM
Kat youtube ada tak? Tak pernah tengok. Time tu masih berhingus lagi
Quote duri_durians 17-4-2020 01:13 PM
rupanya pengarah mmg suka pakai pelakon pan asian dari dolu.
Quote scrocth 17-4-2020 01:21 PM
Somebody pls spill the tea, apa ig toh puan julia rais yachh?  Nak jgk tahu perkembangan sheols. Seingt meols dulu2 sheols best friend dgn erma fatimah smpkan kalau wartawan xdpt kontek julia, dikonteknya telefon rumah erma. Meols bc ngomelan wartawan ni dlm urtv zaman2 dulu.
Quote auza_chiyoko 17-4-2020 01:26 PM
Film adaptasi dri novel dlu best n berkualiti sbb salah satunya novel tu sndri brkualiti...bkn novel zmn skg...so bbnu..thats y wujudnya "papa restu ank papa kahwin dgn ank org gaji..biar mama yu uruskn butiknya sndiri.."
Quote misc 17-4-2020 01:32 PM
Tak pernah tgk pun. Best ke. Nanti cari kat youtube lah kalau ada. Nak tgk fesyen baju 30 tahun lepas
Quote krustykrab 17-4-2020 01:39 PM
Berlakon kayu gila lol..aku rasa nk tampor muka dia je hahaha
Quote fadz84 17-4-2020 01:40 PM
KIM.K replied at 17-4-2020 12:44 PM
Tahniah alhamdulilah toh puan skrg pun still jelita macam dalam filem ni

Nak tanya arwah tokpit d ...

Mmg Klasik sgt kejelitaan Kak Noor masa muda2 dulu kn.. Tp x mustahil sbb emaknya Datin Ummi Kalthum pun pernah dinobatkan wanita tercantik seluruh Singapore n Malaya oleh majalah Life.
Quote fadz84 17-4-2020 01:43 PM
misc replied at 17-4-2020 01:32 PM
Tak pernah tgk pun. Best ke. Nanti cari kat youtube lah kalau ada. Nak tgk fesyen baju 30 tahun lepa ...

Ada kat youtube, ni dia,
Quote jajamis 17-4-2020 01:46 PM
Sampai sekarang tak ada artis pompuan yg secantik julia rais
Quote shida81 17-4-2020 01:48 PM
X tau knp ak x suka cite ni...

Lihat semua komen(344)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top