Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

"Rasis? Tulisan Jawi Tak Mengislamkan Orang Pun" - Michael Ang

15-8-2019 01:21 PM|Oleh: LilRose| Komen: 36

Nampaknya, pengarah becok Michael Ang tidak ketinggalan mahu mengulas mengenai pengenalan tulisan jawi di sekolah vernakular.


Kredit foto: IG Michael Ang

Bagaimanapun, Mike tidak menolak pembelajaran tulisan itu kerana baginya ia tidak akan 'mencacatkan' kepercayaan sesuatu agama.

"Bagi saya, belajar bahasa tak akan 'mengIslamkan' atau 'mengBuddistkan' atau 'mengIndiakan' seseorang itu kerana ia hanya SATU BAHASA," tulisnya.



Ramai menyokong pendapat Mike dan menjelaskan bahawa bahasa digunakan masih lagi bahasa Melayu, cuma ditulis dalam tulisan jawi yang juga satu seni kaligrafi.


Kredit foto: IG Michael Ang

Pun begitu, segelintir warganet meletakkan kesalahan di bahu kerajaan dalam isu ini.


Kredit foto: IG Michael Ang

Apapun, teringat pula pada akhbar jawi suatu ketika dahulu. Siapa sempat belajar membaca tulisan jawi dengan Utusan Melayu? - CARI


Kredit foto: Internet

Kredit foto: Twitter

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 36
Komen

Previous : "Pergh Mantapnya Biceps, Kalah Dah Hairul Azreen" - Peminat Teruja Badan Sado Saharul Ridzwan

Next       : "Girls Yang Nak Try, Tanya Kakak Saya Dulu"- Ben Amir Dan Lisa Surihani Adik Beradik?

Komen Terbaru

Quote gujiwa 18-8-2019 06:08 AM
Bos iols pun salah paham..
Dia suruh iols baca jawi.. iols ckp.. jawi tu sama je mcm bahasa malaysia sebutan dia..
Bukan jawi tu bila bace kuar bahasa arab.. itu lain..
Pening iols cite ni.. lepas satu satu.. smpai abg jamil mampus..

Lain-lain Komen

Quote biozipstar 15-8-2019 01:32 PM
tolong, saya nak belajar bahasa mandarin pula.... saya melayu...
Quote mdhelmi 15-8-2019 01:35 PM
benda ni isu semak otak je
Quote cclina2 15-8-2019 01:57 PM
habis tu.. ramai je melayu belajar tulis n cakap mandarin tu salah ke..sama jela macam jawi kot.bukan belajar agama islam kot..hhergghhh jugak mcm michael ang.
Quote imransulaiman 15-8-2019 01:59 PM
Macam mentos kan gigi dia? {:thief
Quote nordin84 15-8-2019 02:19 PM
biozipstar replied at 15-8-2019 01:32 PM
tolong, saya nak belajar bahasa mandarin pula.... saya melayu...

bljr online je..rajin dgn  x rajin je hhha
Quote sapeka 15-8-2019 02:55 PM
yang tak boleh terima tulisan jawi tu berfikiran cetek
Quote Asdan 15-8-2019 03:13 PM

isu utamanya ialah adakah satu keperluan paksa pelajar belajar jawi ?

adakah boleh pandai bahasa melayu ? adakah boleh pandai bahasa arab ? apa keperluannya ?
Quote LadyCarefree 15-8-2019 03:17 PM
imransulaiman: Macam mentos kan gigi dia? {:thief


Sama dgan dak ijat, qiekepam, ungkasha semua gigi mentos
Quote LadyCarefree 15-8-2019 03:18 PM
Asdan: isu utamanya ialah adakah satu keperluan paksa pelajar belajar jawi ?adakah boleh pandai bahasa melayu ? adakah boleh pandai bahasa arab ? apa keperlu ...



Iols against guna tulisan jawi kt sekolah. Xde faedah
Quote kucingitam 15-8-2019 03:20 PM
sama pemikiran mcm org dulu2 kata antar anak sekolah inggeris nanti jadi kapir
Quote da_vinci 15-8-2019 03:35 PM
yg benornyerrrr diorang benci Islam, diorang ingat tulisan jawi got to do with Islam...bodoh piang
Quote diggerr 15-8-2019 03:44 PM
Jawi tu seni bukannya agama
Quote Skuau 15-8-2019 03:57 PM
biozipstar replied at 15-8-2019 01:32 PM
tolong, saya nak belajar bahasa mandarin pula.... saya melayu...

mnta bedah cun ajar...
Quote lovelytouch 15-8-2019 04:05 PM
Masalahnya jawi tu bukan bahasa tapi sejenis SENI TULISAN BAHASA MELAYU! Aapoo! HEH!
Quote lovelytouch 15-8-2019 04:06 PM
Masalahnya jawi tu bukan bahasa tapi sejenis SENI TULISAN BAHASA MELAYU! Aapoo! HEH!
Quote Cpkay 15-8-2019 04:20 PM
imransulaiman replied at 15-8-2019 01:59 PM
Macam mentos kan gigi dia? {:thief

alamak.. tak lalu pulak nak makan mentos lepas ni ..
sure tengiang ngiang mike
Quote Kak-Leen 15-8-2019 05:00 PM
Anak2 akak Islam. Pagi pergi tadika Cina belajar tulsian khat dia.. Sampai Tahun 6 masih ada slot utk khat tulisan Cina. Alhamdulillah..Kekal Islam sampai sekarang. Tulisan Jawi x mengIslamkan sesiapa tu.. Ia hanya sekadar tulisan dalambahasa Melayu sahaja. Lagipun, 3 muka surat je...
Quote cclina2 15-8-2019 05:32 PM
kalau aku bangga dapat tulis and baca jawi. kerajaan nak bagi free  pon tak nak belajar ..apooo herrrgghhh
Quote September14 15-8-2019 05:36 PM
Aku msuk uitm bljar mandarin aman2 jah x tfkir lngsng pkara negatif apasal kaum2 kapiaq ni teruk bnar mentaliti diaorg?

Lihat semua komen(36)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090586s Gzip On
To Top