Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Najib Tidak Hadir Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong, Apa Puncanya?

Oleh: Tukang Tulis|31-7-2019 10:52 AM Komen: 88
Yang di-Pertuan Agong ke-16, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah. Kredit foto: Astro Awani

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak menghadiri Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pada 30 Julai.

Sudah tentu perkara itu menimbulkan persoalan kerana sebagai bekas pemimpin tertinggi negara, Najib sepatutnya hadir untuk menyaksikan upacara penting tersebut.

Seorang pengguna Facebook, Abdul Rahim Hilmi Zakariya mendakwa perkara itu ada kaitan dengan krisis pergeseran politik yang berpunca daripada dendam antara dua pihak.

Melalui status dalam laman Facebook miliknya, dia menjelaskan, protokol istana menetapkan bahawa bekas Perdana Menteri ditempatkan di kedudukan ke-10 manakala Perdana Menteri di kedudukan keenam.

Dr. Mahathir bersedia untuk memulakan ucapan pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16. Kredit foto: Facebook / Unit Fotografi Jabatan Penerangan

Berdasarkan dua kedudukan itu, Najib sepatutnya duduk di barisan yang sama dengan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

"Sama juga dengan jawatan Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang di Parlimen. Menyampah macam mana pun, dua pemegang jawatan ini perlu duduk bertentangan antara satu sama lain di Dewan Rakyat.

"Apa-apa cubaan mengubah kedudukan orang kenamaan ketika program istiadat pertabalan hanya kerana si A tak mahu tengok muka si B menunjukkan rasa tidak hormat dan sombong. Itu bukan sikap negarawan," katanya.

Kredit foto: Facebook
Kredit foto: Facebook
Abdul Rahim turut mempersoalkan tindakan pihak tertentu mengubah kedudukan Najib pada saat akhir ke barisan belakang atas kapasitinya sebagai Orang Besar Berempat di Pahang.

Najib turut diberi pujian kerana berjiwa besar apabila mengalah bagi mengelakkan istiadat yang penting itu tertangguh.

"Tuan memperoleh lagi rasa hormat saya," kata Abdul Rahim.

Najib juga memperjelaskan tentang apa yang sebenarnya berlaku melalui status dalam Facebook miliknya pada 31 Julai.

Kredit foto: Facebook

Susah juga kalau urusan berkaitan istana turut dipolitikkan semata-mata kerana pertelingkahan yang tidak berkesudahan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
1
Komen: 88
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Melorqe 6-8-2019 10:41 AM
dodolgemok replied at 2-8-2019 12:47 PM
Bodoh cacai, aku tepek berita tu semua sumber dri menteri dan pm. Drpd sumber kau yg merepek dri m ...

habis tu ko tak merangkak pakcik?
kau suka hati jatuh hukum kat naji

Lain-lain Komen

Quote Mfzg89 31-7-2019 11:06 AM
Busy dgn ysuku dia la tu.
Quote lonelymd 31-7-2019 11:10 AM
Aiyo psl tempat duduk pon mau gaduh2 ka?  Ikut saja protokol tu kan senang... kalau x suka pandang tempat lain lah...
Quote kualibesi 31-7-2019 11:12 AM
Maafkan hakak, so Anwar tu dtg sebagai apa? malas nk cri info dlm google
Quote msdummy.2018 31-7-2019 11:15 AM
kualibesi replied at 31-7-2019 11:12 AM
Maafkan hakak, so Anwar tu dtg sebagai apa? malas nk cri info dlm google

suami pada TPM???hahahhahaha.....
Quote seller6183 31-7-2019 11:28 AM
takkan la majlis protokol negara inform ubah tempat pukul 6.30pagi. tak logik je
Quote kualibesi 31-7-2019 11:37 AM
msdummy.2018 replied at 31-7-2019 11:15 AM
suami pada TPM???hahahhahaha.....

haha harap ad la someone bgthu kan. kot la pegang pangkat diraja ke apa ke.
Quote msdummy.2018 31-7-2019 11:41 AM
kualibesi replied at 31-7-2019 11:37 AM
haha harap ad la someone bgthu kan. kot la pegang pangkat diraja ke apa ke.

masa diaorg smpi..TV cuma announce sebagai suami pd TPM....kihkihkih...
Quote msdummy.2018 31-7-2019 11:42 AM
seller6183 replied at 31-7-2019 11:28 AM
takkan la majlis protokol negara inform ubah tempat pukul 6.30pagi. tak logik je

tapi xlogik juga najib xder sebab dia org kuat pekannnn
Quote natrahn 31-7-2019 11:58 AM
PMO takde kuasa nak ubah tempat kat istana negara tu. Semua tu ikut protokol. Suppose boleh je Najib hadir as ex PM. Tempat dia ada je diperuntukkan. Kalau takde tempat , surat akan dihantar untuk elak kan kesipuan macam kes tahun 2016 ex pm4 dimaklumkan dulu.
Quote babyhubby85 31-7-2019 12:02 PM
natrahn replied at 31-7-2019 11:58 AM
PMO takde kuasa nak ubah tempat kat istana negara tu. Semua tu ikut protokol. Suppose boleh je Najib ...

Yes babe... I masih igt lagi... Teruknya layanan depa ke Tun M time tu sampai keluar surat kesipuan.. Now cash back
Quote kelana36 31-7-2019 12:07 PM
Bukan nak elak dari kesipuan ker..

Eh lupa, sipuapabosskau  
Quote jalfa 31-7-2019 12:08 PM
X patot la pukol 6 pagi baru info....ni sje x nak bagi coverage kat najib masuk tv nasional....hahhah
Quote babyhubby85 31-7-2019 12:10 PM
Apa effect pun Jibby tu masuk TV Nasional..owh Lupa  Dia kan penjenayah klepetrokasi tersohor dunia..
Quote Zalimohd 31-7-2019 12:12 PM
Jgn percaya najib kaki provokasi..
Quote dodolgemok 31-7-2019 12:26 PM
Macam biasa lah cerita2 cmni, buat fitnah dulu, sebarkan fitnah, bila kantoi memfitnah, sembang sesama sendiri smbil cakap org lain fitnah, munafik bagai. Ulang tayang jah fitnah cacai semua ni. @sarah82 @dino @harisbee @tobby
Quote natrahn 31-7-2019 12:26 PM
kelana36 replied at 31-7-2019 12:07 PM
Bukan nak elak dari kesipuan ker..

Eh lupa, sipuapabosskau

kah kah kah... #sipusipuboskau pulak dah haaahha..sis terhibur
Quote dodolgemok 31-7-2019 12:27 PM
kualibesi replied at 31-7-2019 11:12 AM
Maafkan hakak, so Anwar tu dtg sebagai apa? malas nk cri info dlm google

Suami tpm lah dek... Pasangan menteri2 semua pon ada jah.
Quote sitiselangor 31-7-2019 12:28 PM
kelana36 replied at 31-7-2019 12:07 PM
Bukan nak elak dari kesipuan ker..

Eh lupa, sipuapabosskau

bodoh kau ni tak baca berita

bongok cam sipu tbabi


Quote natrahn 31-7-2019 12:29 PM
babyhubby85 replied at 31-7-2019 12:02 PM
Yes babe... I masih igt lagi... Teruknya layanan depa ke Tun M time tu sampai keluar surat kesipua ...

peminat dia percaya la citer kena tukar kusi lah...baju tak sempat amik lah.. ni tak kira fitnah istana negara ke caner eh

Lihat semua komen(88)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.198665s Gzip On
To Top