Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Malunya! Babak Drama Dan Filem Melayu Kena Gelak Dengan Doktor

22-7-2019 05:34 PM|Oleh: Saiful| Komen: 83


Siapa penonton setia drama atau Filem Melayu? Selalu saja terpacak depan televisyen sebab nak tengok dari satu episod ke satu episod sampai habis.

Ada yang berkualiti, menampilkan barisan pelakon hebat dengan jalan cerita yang tak kliseTapi, malunya bila ada banyak kesalahan fakta lebih-lebih lagi kalau adegan di hospital atau pelakon perlu memakai peralatan hospital.



Bukan saja salah pakai, tapi macam tidak logik pun ada. Contohnya, tengah nazak pun boleh bercakap dengan terang dan jelas.

Tengok video tular yang menampilkan barisan doktor seperti Dr Liyana Dhamirah (PrimaNora Medical Center, My Doctors), Dr Abd Shukor Mohd Hashim (KPJ Seremban Orthopaedic, Trauma & Spine Surgeon) dan Dr Amirul Amzar (Medical Mythbusters Malaysia) ini.

Mereka mengkritik keras babak dalam drama yang jelas tidak logik dan mengarut.



Di ruangan komen, netizen mula membandingkan antara drama Melayu dan drama Korea yang jauh lebih hebat dan logik kerana membuat kajian terlebih dahulu.

Diharap, kritikan ini diambil sebagai sesuatu yang positif.

Produser dan pengarah mungkin boleh memperbaikinya agar dapat menghasilkan karya yang lebih berkualiti kelak. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 83
Komen

Previous : 5 Filem Dengan Kos Produksi Termahal! Mujur Dapat 'Pulang Modal' Katanya..

Next       : "Boboiboy Movie 2 Belum Keluar Lagi, Tapi Sudah Top 10 Movies Di GSC Cinema!

Komen Terbaru

Quote aniz@emerald 22-8-2019 05:06 PM
salah satu sebab dh bosan tgk drama melayu sebab ni lah... jalan cerita yg dh diguna pakai beratus ratus kali.. sgt2 klise dan skrip yg kadang2 buat kita '''haahhh??!!??"

Lain-lain Komen

Quote salmon-suki 22-7-2019 05:48 PM
Sejak bila drama melayu especially bila melibatkan babak spital/sakit ni logik?dah eksideb berdarah semua smpt lagi bbg ayat pjg2,y memegang lak duk goncang2 org y sakit..

Tp at least kurg sket teruk drpd cte tamil laa..hahahaha..y tu dah kena tembak tembus kepala pun boleh bcakap siap bt wasiat lg..y jatuh drpd tgkat tggi pun boleh delay tgu hero dtg selamat{:run{:smile
Quote Victorioussss 22-7-2019 05:50 PM
Inb4 kerjaya domtor sibuk! Xde masa untuk famili apetahlagi masa untuk diri sndiri! Pesakit tunggu lama bkn saje2 mmg tgh bz!

Nope
Jom buat video reaction!
Quote prizadane 22-7-2019 05:50 PM
Apa nak harapkan from produser drama melayu? Homework la sangat.. berapa orang je pun yang betul betul buat homework. Kalau nyawasis lagi, claimed buat homework tapi nan hado.. tu pun makin kaya sebab ramai yang tonton drama diorang. Korang yang memperbodohkan diri sendiri
Quote Mfzg89 22-7-2019 05:53 PM
Tipikal drama melesia
Quote EvieWanKenobi 22-7-2019 05:57 PM
drama apa ni?
Quote Sazida 22-7-2019 05:57 PM
salmon-suki replied at 22-7-2019 05:48 PM
Sejak bila drama melayu especially bila melibatkan babak spital/sakit ni logik?dah eksideb berdarah  ...

Hahahahaha that’s why iols suke tgk tamil. Kena lempang tersembam ke bumi pun boleh melantun balik jatuh terlentang.,, hero dah cedera parah pun still boleh kalahkan samseng 100 org.,, mana nk dpt magic mcm tu kt drama malaysia?,
Quote RatuDunia94 22-7-2019 06:03 PM
Edited by RatuDunia94 at 22-7-2019 06:04 PM
Victorioussss: Inb4 kerjaya domtor sibuk! Xde masa untuk famili apetahlagi masa untuk diri sndiri! Pesakit tunggu lama bkn saje2 mmg tgh bz!NopeJom buat video reacti ...



Mostly doc2 kat atas tu keje spital swasta.. x la sesibuk doc gomen agaknya..
Quote salmon-suki 22-7-2019 06:08 PM
Sazida replied at 22-7-2019 05:57 PM
Hahahahaha that’s why iols suke tgk tamil. Kena lempang tersembam ke bumi pun boleh melantun bali ...

Hahahahaha..same ngn my mom..dia tgk sbb lawak y melampau akal fikiran..yelaa..kete terbang2 pun manusia dlm tu hidup lg..kete meletup pn elok jah hero keluar tnpa setitik darah dan luka..hahahaha
Quote NmeeraR 22-7-2019 06:12 PM
tu sbb iouls lagi suka tgk cite korea.. depa lebih buat kajian . penah tgk BTS satu cite korea ni, siap ada doktor betul lagi tolong guide..

dah tu apa sahaj bahasa doktor2  yg org  biasa2 mcm kite susah nak faham, dia letak info sekali . selalunya dekat dgn subtitle sebelah kiri.
Quote matchstick 22-7-2019 06:17 PM
aku selalu tertanya tanya, kalau doktor nk bedah kepala x kesah lah nk buang tumor ke, keluarkan bullet ke, dia main toreh je ke kulit kepala tanpa perlu cukur sikit rambut tu..selalu tgk drama x kesah lah melayu ke korea pun sama, lps bedah kepala, berbalut lah kejap kepala tu dgn rambut terjurai. time nk keluar sepital dh elok rambut penuh di kepala dgn fesyen terkini. itu dikira scene x logik jugak x
Quote Boomibulat 22-7-2019 06:24 PM
Cantiknya dr liyyana mcm janna nick
Quote Bersotong 22-7-2019 06:26 PM
dktor2 attention seeker
Quote epuepy 22-7-2019 06:56 PM
Alahai doktor pn. Chill la. Wat pe nk triggered sgt. Bkn sume org pandai dgn bnda2 kecik hal2 spital. Ada bnda yg org excel and ada bda yg dia  tak excel.

Industry filem melayu pn bkn ada bajet besar cm hollywood nk hire expert ppl utk bnda2 kecik.
Just enjoy the show ok
Quote September14 22-7-2019 07:01 PM
salmon-suki replied at 22-7-2019 05:48 PM
Sejak bila drama melayu especially bila melibatkan babak spital/sakit ni logik?dah eksideb berdarah  ...

Aku ingt yg jantung terbang tu siap ada lampu klip2 lagi... last terbang bjaya masuk dlm badan pesakit yg tgh nazak tu... gila pnya cter tamil
Quote tudungpurple 22-7-2019 07:32 PM
Drama melayu tak yah tunggu scene hospital.

Scene office pun cantik betul cubicle..file pun sikit je. Pastu muda2 dh dpt bilik sdiri, pdhal realiti yg bilik2 tu ceo, cfo.
Quote FY08 22-7-2019 07:35 PM
Drama medic yang paling bes aku tgk... drama jepun..code blue.. dia ada season 1,2&3.. dr dorg jd platih smpi jd doktor pakar... the best medic drama
Quote Sazida 22-7-2019 07:46 PM
salmon-suki replied at 22-7-2019 06:08 PM
Hahahahaha..same ngn my mom..dia tgk sbb lawak y melampau akal fikiran..yelaa..kete terbang2 pun m ...

Kan. Kdg2 doesn’t make sense pon tp still nk tgk., mmg lawak la
Quote CiliPadiSedap 22-7-2019 07:47 PM
RatuDunia94 replied at 22-7-2019 06:03 PM
Mostly doc2 kat atas tu keje spital swasta.. x la sesibuk doc gomen agaknya..

doc swasta gaji mereka puluh ribu, by appointment, by ofis hour. jarang on call. doc hospital berbeza pula yang sibuk majoriti ni housemanship.
Quote reddots 22-7-2019 07:53 PM
Ni lah padahnya asik ambil dari novel. Dah la nama writer pun berfantasy.. Jln cerita lagi la ikut fantasi writer

Lihat semua komen(83)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076554s Gzip On
To Top