Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

"Sakit Hati Pula Tengok Cerita Ni.."- Drama Disleksia: Netizen Kritik Fakta Penyakit Tak Tepat

8-7-2019 03:10 PM|Oleh: Myeonir| Komen: 152

Sabtu lepas, sebuah drama bertajuk 'Disleksia' telah ditayangkan untuk slot 'Cerekarama'. Drama ini telah dilakonkan oleh Emma Maembong, Nazim Othman dan juga Jasmin Hamid.

Naskhah ini telah mendapat perhatian dan pujian para netizen kerana kelainannya. Kalau anda nak tahu, drama ini diterajui oleh penerbit terkenal iaitu Sheila Rusly.


Pun begitu, ada juga beberapa kritikan yang telah ditemukan oleh penonton mengenai drama ini. Antaranya ialah kesahihan fakta mengenai disleksia yang dipaparkan melalui drama ini.

Sheila Rusly tidak mendiamkan diri malahan membalas kritikan netizen yang menyelar mutu fakta penyakit disleksia ini.

Kredit foto: Instagram
Yang paling kelakarnya apabila mata tajam netizen terlihat gambar perkahwinan antara Emma dan Nazim untuk drama sebenarnya telah diedit daripada gambar asal perkahwinan Nazim terdahulu bersama Bella Daly.


Kredit foto: Twitter
Netizen memang bahan habislah apabila melihat suntingan yang 'fail' ini. Nampak macam kerja last minute sangat!

Kredit foto: Twitter

Apa pula pendapat anda? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 152
Komen

Previous : 5 Filem Dengan Kos Produksi Termahal! Mujur Dapat 'Pulang Modal' Katanya..

Next       : Baru Saja Ditayangkan, Drama Adaptasi Sinetron 'Putri Yang Ditukar' Dah Terima Kecaman Netizen!

Komen Terbaru

Quote naz.wani 18-8-2019 12:00 AM
hahahah...lawak betul part edit gamba tu

Lain-lain Komen

Quote q@2a 8-7-2019 03:15 PM
No komen sbb x tgk....cerita js picture ke....
Quote cikatilia 8-7-2019 03:18 PM
pix kahwin ni selayak nya di kecam

xbole ke buat photoshoot baru utk gambar pengantin tu
edit pon lawak namatey

Quote Kurex 8-7-2019 03:19 PM
Makin pelik muka nazimah georgia altantuya ni
Quote crazybeach 8-7-2019 03:23 PM
cyst... sila ke ig terlajak spender untuk research cemana person with dyslexia punya ayat percakapan semua
Quote SherryZass 8-7-2019 03:35 PM
Haha. Adoi, edit gambo tu takleh tahan Ni mesti fikir penonton tak perasan kan
Quote Boomibulat 8-7-2019 03:39 PM
Sentapnye ko kak.org komplen elok2 je pn
Quote Atata 8-7-2019 03:43 PM
Biadap nye lah edit gambar kawen ngan Bella tu. Kalau aku Bella, aku marah ok. Mcm kena main2kn je perkahwinan dgn Nazim tu. Setan tol. Nampak sgt level nazim gayah ni kat mana bila dia benarkn muka Emma tepek atas muka Bella.
Quote seri_mawr 8-7-2019 03:51 PM
sejak Shiela rusli ni agak lancang berckp or balas komen nitizen....dh x berapa nak tgk cerita dr company dia....

JN n SR sama jek..dua2 x best....bajet bagus...
Quote supermum 8-7-2019 03:51 PM
Edit gamba tu lawak. Aku rasa memang sengaja buat cincai begitu ahaha btw aku rasa ok je cerita ni. Dah namanya budak tu tak disuruh pergi terapi dari kecik, idokla dia improve sampai ke tua
Quote piep 8-7-2019 03:57 PM
tak taw la sebab tak tengok pun awal2, tngok dah pukul 11 lbh itu pun sekejap. nazim Nampak tua, lakonan pulak ohmaiiii.. apooo
Quote Zazashar 8-7-2019 03:57 PM
crazybeach replied at 8-7-2019 03:23 PM
cyst... sila ke ig terlajak spender untuk research cemana person with dyslexia punya ayat percakapan ...

Hahaha.. kan, contoh yg paling dekat
Quote seri_mawr 8-7-2019 03:57 PM
Edited by seri_mawr at 8-7-2019 03:58 PM

Ada tak ciri2 bawah ni..aku tak tgk drama Shiela ketuk2 ramadhan ni..

http://www.myhealth.gov.my/disleksia/

Apa itu Disleksia?

Disleksia adalah sejenis masalah pembelajaran khusus yang kerap berlaku.

Kanak-kanak Disleksia mempunyai masalah menguasai tugasan sekolah walaupun mereka telah berusaha bersungguh-sungguh

Mempunyai keupayaan intelek yang normal

Telah mendapat rangsangan dan pembelajaran yang mencukupi

Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol visual dengan bunyi


Mereka mungkin mengalami kesukaran


Membaca
Menulis
Memahami
Mengeja
Mengira

Dianggarkan 4 – 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia
Kanak-kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan.

Apakah ciri-ciri Disleksia?

Di peringkat pra sekolah mereka mungkin :


Lambat bertutur
Mengalami kesukaran sebutan atau rima
Sukar menulis nama sendiri
Payah mengenal bentuk atau warna
Sukar memberitahu cerita yang telah didengarinya

Di alam persekolahan, kanak-kanak Disleksia mungkin :

Gagal menguasai tugasan sekolah seperti membaca, menulis, mengeja atau mengira
Tidak suka membaca dan mengelak dari membaca di kelas

Kesilapan semasa membaca huruf, perkataan atau nombor (Bacaan terbalik) :
15 dengan 51
“was” menjadi “saw”
‘b’ dengan ‘d’‘

Kurang koordinasi seperti sukar mengikat tali kasut

Keliru dengan konsep masa seperti ‘semalam’, ‘ hari ini’ , ‘esok’

Kesukaran memahami, mengingati dan mengikuti arahan

Selalu tersalah letak atau hilang barang atau kerja sekolah



Adakah individu Disleksia mempunyai keistimewaan?

Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein)

Ramai yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi

Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.

Masalah yang mungkin dialaminya

Salah sangka dan digelar sebagai malas, bodoh atau lembab

Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri

Jika tidak dikenal pasti dan dibantu di peringkat awal boleh menyebabkan

Gangguan emosi (seperti kemurungan)
Masalah tingkah laku (seperti melawan, kecelaruan tingkah laku)
Rendah pencapaian akademik (menyebabkan keciciran sekolah)

Membantu anak-anak bermasalah Disleksia

Langkah-langkah untuk membantu mereka termasuklah :

Bantu kanak-kanak dan keluarga mengendali permasalahan ini dan bina keyakinan diri anak
Rawat penyakit lain yang mungkin berkait seperti Gejala Hiperaktif dan Kurang Daya Tumpuan

Pertingkatkan potensi pembelajaran anak melalui :

Terapi pertuturan
Latihan pendengaran dengan bantuan komputer
Pendekatan pelbagai deria (Menggunakan deria lain untuk membantu pembelajaran)
Deria sentuhan (menggunakan lakaran atas kertas pasir)
Deria pendengaran (menggunakan ritma atau bunyi perkataan/ huruf)
Merasa pergerakan bibir
Menulis huruf atau perkataan


Langkah-langkah pemulihan :

Bantu anak menguasai maklumat secara beransur ansur
Pengulangan semasa mengajar (konsep ajar berlebihan)
Gunakan video atau kaset untuk belajar

Program pemulihan khusus :

Ada sekolah yang mempunyai program pemulihan khusus untuk Disleksia
Quote sukacactus 8-7-2019 03:58 PM
Xtgk citer ni lg2 production cyst, bosan!
Tp part edit pic kawin tu mmg epic fail
Org skrg ni bijak2, semua diaorang perati tau
Quote piep 8-7-2019 04:00 PM
lagi 1, bila emma scroll hp symptom dyslexia, kesukaran untuk membaca. dalam tu nazim fail test computer macm sgat2 susah .. abis waktu nikah tak payah baca taklik ke?tak kan la emma tak perasan. hmmm tgok DSA dyslexia ok je jutawan lagi walupon eja video, vedio masih boleh buat caption panjang2. nazim Nampak lebih kearah autism je
Quote fair_iza 8-7-2019 04:06 PM
Standard lah js picture punya research. Tapi gambar kawin tu mmg kelakar... Bella boleh saman js picture dok?
Quote prettyuglybabe 8-7-2019 04:17 PM
i tak sempat tengok full..
buka-buka dah last time dorang bermaafan tu..
ingatkan laki dia ada masalah gagap or lembam or autism..
rupanya dyslexia..
tak kena character dia bawak..
Quote belilies 8-7-2019 04:37 PM
Iols kalu drama production susterrr ni lah memang pangkah abis abisan. Memang pesen picisan tangkap muat nampak gah je drama dia ni.
Quote fliphair8 8-7-2019 05:08 PM
Cyst ni mmg tak boleh ditegor langsung aihhhh.....sume dia jek yg betui...camne la drama x cam hareeeeee......
Quote EvieWanKenobi 8-7-2019 05:13 PM
kalau taknak orang komen,
off jelah ruang komen..

Lihat semua komen(152)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076492s Gzip On
To Top