Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Ramadan Syawal Lihat artikel

Lemang Periuk Kera, Tradisi Atau Keperluan Konservasi?

Oleh: Mat|7-6-2019 10:20 AM Komen: 7
Hari Raya Aidilfitri tiba lagi dan juadah seperti lemang, ketupat dan rendang adalah antara menu yang wajib ada untuk melengkapkan hari perayaan tersebut. Lemang periuk kera turut menjadi antara juadah terkenal dan rare untuk dihidangkan semasa Aidilfitri.

ZoologiMY ada menerangkan berkenaan lemang periuk kera yang penting buat hidupan di hutan dan juga tidak sesuai dibuat sebagai lemang di atas faktor kebersihan.


Gunakan tradisi asal kita yang mengunakan lemang buluh untuk membuat lemang. Sayangi alam sekitar! - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 7
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Zeatyisaac 7-6-2019 11:12 PM
Ingat nenek pesan waktu kecik2 dulu. Kalau jumpa periuk kera, jangan masukkan jari dalam tu,, nanti tak pasal2 kudung jari...hahaha.

Lain-lain Komen

Quote Ivysaur 7-6-2019 11:09 AM
Makan ketupat daun palas la balik. Nanti pupus pokok periuk kera sebab kita syok beraya
Quote krustykrab 7-6-2019 11:41 AM
Guna jela buluh mcm biasa...knp nk rosakkn rumah hidupan liar
Quote armin 7-6-2019 11:42 AM
Tau tak kelawar tu kau pegang je pun blh kena penyakit? Ni taik kelawar kt dlm tu lepas tu kau buat makan? Dah cuci pun.. umpama kau berak dlm mangkuk jamban lepas tu kau cuci jamban tu kau makan megi dalam tu. Geli tak?
Quote anastasia7 7-6-2019 01:47 PM
Masa awal2 aku tahu org buat lemang periuk kera dh rasa musykil. Sbb memang dh belajar yg nepenthes ni dlm red list. Sokong tindakan prof. Jauhi periuk kera liar drpd dieksploitasi.

*ni kak ros la ni. Masak lemang periuk kera utk upin  ipin
Quote slyfynx 7-6-2019 02:44 PM
Awat x sambung kt thread lama je yang oi

benang asal
Quote sehirkedi 7-6-2019 05:06 PM
Tak teringin langsung nak jamah lemang periuk kera sebab tak lalu sebab tumbuhan ni jenis tumbuhan prediator.. Kalau tanam suke lah, sebab cantik.
Quote Zeatyisaac 7-6-2019 11:12 PM
Ingat nenek pesan waktu kecik2 dulu. Kalau jumpa periuk kera, jangan masukkan jari dalam tu,, nanti tak pasal2 kudung jari...hahaha.

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082739s Gzip On
To Top