Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Tips Mudah Untuk Hilangkan Lapisan Lilin Pada Buah Epal

20-8-2018 04:52 PM|Oleh: Faizal| Komen: 9

Melihat buah-buah epal yang merah dan cantik di pasar raya tentu sahaja membuat kita geram untuk membelinya. Tetapi tahukah anda, sesetengah pengeluar buah epal menyaluti buah epal dengan lapisan lilin untuk menjadikan buah itu kelihatan sentiasa segar dan masak ranum. 

Cara mudah mengenali lapisan lilin itu dengan cara menggoreskan sedikit lapisan kulit epal dengan pisau atau benda yang tajam, jika ada serbuk putih yang keluar, itulah dia lapisan lilin.


Foto: Vemale.com

Lapisan lilin ini sudah pasti tidak boleh dicuci dengan mudah hanya menggunakan air biasa sahaja. Jom ikuti langkah mudah ini untuk menghilangkan lapisan lilin pada buah epal.

Foto: Arbamedia.com

1. Sediakan satu mangkuk air suam.

2. Tambahkan satu sudu makan air perahan jus lemon dan satu sudu makan soda bikarbonat.

3. Masukkan buah epal.

4. Sapu kulit buah epal dengan tangan atau berus dengan perlahan.

5. Bilas dengan air bersih.

Sebenarnya buah epal mempunyai lilin secara semulajadi untuk membantunya segar bagi tempoh masa yang lama. Biasanya, buah epal yang dipetik dan dicuci akan hilang lapisan lilinya. Jadi, pengeluar buah epal menambakan lapisan yang baru untuk menjaga kesegarannya.

Jadi, hati-hati sebelum memakan buah epal. Kupas kulitnya dahulu ataupun cuci dengan bersih. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
10
Marah
42
Terkejut
23
Sedih
30
Lawak
19
Bosan
23
Komen: 9
Komen

Previous : Sawadikap! Maggi Goreng Ala Thai, Memang Pedas Mengancam

Next       : Sarapan Pagi Lebih Bermakna Dengan Lempeng Kentang Berkeju

Komen Terbaru

Quote miarshya 19-5-2019 06:23 PM
Selalu basuh biasa aje, kalau rendam air garam tak jadi ye?

Lain-lain Komen

Quote moonbug 20-8-2018 05:14 PM
Selalu kikis guna vege knife, tapi gigih sangat pulak rasa. Nanti nak try la guna lemon dgn baking soda ni
Quote MsKathryn 20-8-2018 06:11 PM
Ok nak try tips ni la..
Quote kukukatablog 20-8-2018 06:59 PM
klo x buang lilin tu ok jer kan makan?
Quote biskutraya 20-8-2018 07:08 PM
Its not a wax.. Bukan wax yg kita psg kt umah time xde elektrik or time kite sambut birthday tu..Itu adalah lapisan perlindungan buah untuk tidak cepat busuk semasa proses penghantaran.  Dan lapisan tu adalah food grade dan boleh dimakan. Cuma kita basuh buah of coz la sbb hygiene..
Quote Foxey 21-8-2018 09:35 AM
salu fox memang buang kulit apple nih
Quote twinkleboo 11-4-2019 02:38 PM
Hmm. Food grade wax kan ni. Boleh di makan.
Quote Elle_mujigae 15-4-2019 10:42 PM
Baru tahu wax ni okay je makan....food grade ye...
Quote neuron.takeshi 19-5-2019 04:37 PM
Nak try nanti
Quote miarshya 19-5-2019 06:23 PM
Selalu basuh biasa aje, kalau rendam air garam tak jadi ye?

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085828s Gzip On
To Top