Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Munafik: Filem Dakwah Buat Syamsul Yusof

16-1-2016 02:26 PM| Komen: 48



Oleh : TS LOO

sumber foto : http://www.sinarharian.com.my/



Setelah hampir empat tahun berehat daripada bidang perfileman, pengarah muda, Syamsul Yusof kembali dengan menghasilkan filem terbaharu berjudul Munafik.

Filem yang bakal ditayangkan pada 25 Februari ini tercetus di atas sambutan luar biasa filem seram arahannya sebelum ini, Khurafat.

Bagaimanapun, kata Syamsul, filem seramnya kali ini diselitkan dengan nilai-nilai agama yang menjadikan filemnya itu lebih bermoral.

Menurutnya, objektif menghasilkan filem Munafik adalah supaya filem tersebut dikenang sebagai filem paling seram di negara ini dan akan diingati sampai bila-bila.


"Selain menjadi pengarah, saya sendiri menulis skrip filem dan memegang watak utama sebagai seorang ustaz."


"Jadi pemilihan ayat al-Quran untuk dijadikan dialog dan cabaran menghasilkan babak seram perlu saya tekankan."


Munafik mengisahkan tentang seorang pengamal perubatan Islam bernama Adam lakonan Syamsul, tidak dapat menerima takdir apabila isterinya meninggal dunia.

Adam melalui pelbagai pengalaman pelik apabila dipujuk untuk mengubati seorang wanita bernama Maria lakonan Nabila Huda yang diganggu syaitan- CARI Infonet




Berita selanjutnya: sinarharian.com.my/




Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
21
Terkejut
4
Sedih
6
Lawak
11
Bosan
7
0
0
Komen: 48
Komen

Previous : Dato Vida Nak Lawan Polis Evo Dengan 'Cikgu Online'

Next       : Pekin Tak Sangka 'Mat Moto' Kutip RM1 Juta Hari Pertama Tayangan

Komen Terbaru

Quote 李时珍 22-7-2017 07:34 AM
apa movie itu ??

Lain-lain Komen

Quote meowlin 16-1-2016 11:18 PM
Waahh interesting .
Quote Ipo 17-1-2016 12:19 AM
menarik....
Quote KimoraHakim 17-1-2016 01:42 PM
harap best..lama dah tak tengok cite hantu...
Quote khairulazuan 18-1-2016 08:51 AM
terbaik bro....x sbar nak tgk
Quote hasell 18-1-2016 11:22 PM
hantu lagi... try wat kisah hantu dari segi saintifik dan quran. ala2 education gitu. ha3
Quote makton 19-1-2016 11:15 PM
tgk trailer dia mcm best
Quote jomZ 27-1-2016 07:30 PM
aku pun  tak sabar nak tgok movie ni kua panggung...last time khurafat memang terbaik
Quote toyaq_03 3-2-2016 12:54 PM
dulu filem HIJAB arahan pire andre mmg tiptop..smpai skng ak tgk terasa horror nya..

skng ni dh xda filem yg mcm tu... filem merepek jaaa...
Quote BabeYSHa 3-2-2016 01:07 PM
toyaq_03 replied at 3-2-2016 12:54 PM
dulu filem HIJAB arahan pire andre mmg tiptop..smpai skng ak tgk terasa horror nya..

skng ni dh x ...
Haku setuju.. HIJAB memang terbaek.. tapi itula last pilem seram melayu haku layan.. serik dah wey.. Khurafat kuar wayang pun haku tak berani dah..hahaha..
Quote manjalara_01 8-2-2016 03:51 PM
toyaq_03 replied at 3-2-2016 12:54 PM
dulu filem HIJAB arahan pire andre mmg tiptop..smpai skng ak tgk terasa horror nya..

skng ni dh x ...

for me pulak....
1st 10 minutes tu fuh!!...serius...best giler...
i was like mcm ni la patut filem horror generasi baru...
ade something fresh...juicy....u don't know what's going to happen next gituwww...
and part yg they all nk bwk kawan they all berubat tu..that is so malaysian....ok...i like....
xde makna nak celok2...idea filem hollywood sgt...

tp after that...dh mcm a bit predictable and boring...
sbb watak utama tu..die mcm xde life dah....terlalu fokus psl nak hijabkan diri je...
dh x brape scary....but i pun tgk masa siang..so...x tau la effect tgk masa mlm mcm mana...
x same kot..
Quote manjalara_01 8-2-2016 05:18 PM
sj nak share idea...
i rs..kalau nak buat filem hantu...i harap 1 day..soon
akan ade la sorg director yg suke buat something yg org lain blum pernah buat...
aka...citer horror..tp hantu die kite x nampak....baru la classy...

ni ikut pengalaman manja sndiri....
pernah gi teman...somebody gi berubat 1st time..
honestly i mmg X NAK pegi...sbb takut..
cause i sndiri pernah nampak...org berubat kat tv je..dh cukup scary...
ape lagi bile pegi tempat berubat ni...

bile i sndiri tahu & paham..org2 yg pegi sana..semua ade masalah dgn makhluk halus ni...
so...masa kat sana...masuk2 je...ade tempat menunggu..kat tempat menunggu tu..ade la pesakit2 lain..
ade jgk..produk2...mcm madu,..myk zaiton...air zam2...yg sudah dibaca ayat syifa..etc..
ade jgk..buku2...tentang jin....cara2 nk berubat etc...

this part je dah spooky...sbb cover buku2 tu...scary jgk la..
eh...syok sndiri je manja ni citer...
Quote sue87 26-2-2016 09:08 AM
dah keluar movie nie kan?ade sape2 dah tgk...
Quote lurve82 26-2-2016 11:01 AM
any review?
Quote Ferr_Remy 26-2-2016 05:44 PM
ReviewSaya:

Munafik. Secara keseluruhan, saya kasi empat bintang. Bagi saya, keseraman dia lagi menyengat dari Khurafat, cuma kelemahan dari jalan dan suntingan keseluruhan filem.
Dari segi pengarahan, Shamsul Yusof tidak mengecewakan, tapi dari segi lakonan sangat teruk. Kalau ada Razzie Award kat Malaysia untuk kategori hero filen paling teruk, mungkin beliau boleh menang dengan mudah. Persembahan Nabila Huda terbaik. Mohon untuk filem seram lepas ni arahan Skop Production, seeloknya pelakon lain dipilih sebagai hero. Lontaran suara dan lakonan Shamsul macam budak baru nak belajar berlakon. Dari filem Khurafat lagi, boleh nampak yang Shamsul ni tak boleh berlakon sambil mengarah. Sound efek agak menganggu sebab banyak sangat bunyi kejutan. Mengganggu jalan cerita. Efek kesan khas boleh tahan. Lagi seram dari Khurafat? Ye betul. Lagi bagus dari Khurafat? Tidak.
Quote gerbera.memopad 26-2-2016 10:15 PM
Okey, aku dah tengok petang tadi ni yg aku boleh cakap tentang filem ni. But first of all, aku bagi tahu dulu ya yg aku bukan jenis mudah takut atau terkejut jadi filem ni mungkin bagi impak yg lain dekat korang.

Jalan cerita:
Okey, aku boleh hadam the whole story. Tapi... hmmm... macam mana aku nak explain eh, ada movement2 yg pelakon dalam cerita ni buat tak flow as smooth or as natural as it should be. Ada few scene tu aku cakap dalam hati "eh, dia blah macam tu je", "eh, boleh pulak macam tu", etc. Tapi aku suka ending. Mungkin aku tak terkejut sangat pasal siapa dalang sebenar yg langgar Adam & sebabkan semua benda2 creepy yg jadi kat dia tp part Amir tu memang aku tak sangka. Sebak sikitlah aku masa Rahim Razali bg tahu hal sebenar kat Adam.

And, for your info, tak ada scene bersentuhan langsung dalam filem ni kecuali yg sama jantina. Even masa Adam ajar bini dia mengucap lepas accident tu pun, dia tak pegang atau pangku langsung. Nabila & Sabrina Ali bertudung (atau bertelekung) the whole movie. And the best thing is things doesn't seem to look awkward because of that .

Lakonan;
Tak ada yg outstanding melainkan Nabila. Scene dia kena rasuk tu, superb. She did really well sepanjang filem ni. Aku setuju cakap ferr remy, lakonan Sol teruk. Dia banyak nangis dari awal sampai habis but sorry dude you're not quite there yet. Lakonan, lontaran suara & intonasi Sol ni tak mesra tontonan.

Elemen horror & hantu2:
Aku dah cakap kan yg aku memang jenis tak mudah takut & terkejut, so honestly filem ni tak buat aku seram even sound effect berdegar2. Cuma part Nabila kena rasuk tu buat aku meremang sikit. Tapi korang mungkin boleh rasalah keseramannya sebab dua lelaki yg duduk depan aku ada few kali jugak aku perasan dorang terkejut2 . Mekap hantu2 tu boleh tahan. Cuma ada beberapa kali aje darah palsu yg dicalitkan kat pelakon especially Nabila, nampak benor ketidak-tulen-annya .

Overall, aku boleh bagi 2.7 out of 5 stars aje. It's not bad but it's that good either.
Pergilah tengok sendiri
Quote nashrudean 28-2-2016 11:48 AM
Seram? Mmg seram la.Esp part Nabila.superb giler.Part cakap arab n part last masa iblis nak munculkan diri tu.Gila la seram lah.

Lakonan Sol mmg teruk.Cakap mcm baca dialog sgt.

Some scene mcm x smooth dan tergantung.
-Part arwah bini dia datang rumah.tergantung.
-part nabila tiba2 ada kt hospital pastu sepantas kilat ada kat banglo usang.aik?
-part rahim razali hilang,pastu Sol gi loteng atas rumah.tiba2 tukar scene lain dah.wtf?
-part last masa Sol kena heret smpai ke tempat pemujaan.tiba next scene dia ada tingkat atas turun tangga plak??
-editing teruk kan?

-apa2 pon mmg seram.wpon byk scene yg dicopy paste.
-BEST AWARD GOES TO NABILA HUDA
Quote mizzmimi 28-2-2016 02:56 PM
ada sapa-sapa nak bagi spoiler tak..
Quote MissNigga 28-2-2016 05:09 PM
iols ni bukan peminat citer melayu pun .. tapi since mobie ni trending kat sosial media .. so, hari ni terpanggil utk nonton mobie nie ...

bagi iols .. iols amat berpuas hati ngan citer nie ....

mula mula mmg agak slow gak ar .. sekejap citer pasai adam .. then citer pasai maria pulop ... ulang alik ulang alik gitew ar ... tapi biler part maria dah kena rasuk dan adam datang nak mengubat sheols .. the unsur2 seram dah mula nak muncul ... after that, mmg banyak ler babak babak seram here and there ....

sepanjang mobie berjalan .. kat kepala mmg speku macam macam .. sapa ler yang jahat sebenarnya ... apa kaitan maria ngan adam etc. Tapi sumanya terjawab pada babak babak akhir ...

Very the unsungkerable .... expect unexpected yerk ...

Quote espri6006 29-2-2016 08:55 AM
dah tengok juga malam tadi...banyak adengan suspen aku kaburkan pandangan aku bukan sebab takut tengok rupa hantu tapi sebab takut terkejut adengan yang mendebarkan. itu pun banyak kali juga terlepas dari mulut. Nabila boleh dibagi kredit kerana Berjaya membawa watak dengan baik. manakala SOL lak kena banyak belajar lagi lakonan emosi.. Yelah biasa orang berlakon jadi gangster tetiba bawak watak beremosi..lari terus. Babak dalam hospital boleh tahan, babak yang Sol bawak balik mayat pon boleh tahan, terasa keseramannya, adengan tayar bocor kat terowong pun amat suspen.

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top