Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Fungsi Sebenar Poket Kecil Pada Seluar Jeans

30-6-2015 12:26 PM| Komen: 16


Pernah tidak terlintas difikiran? Kenapa seluar jeans selalu ada saku kecil di bahagian sebelah kanannya? Sekali pandang saku kecil ini tak ada fungsinya selain hanya tampalan untuk menambah aksentuasi gaya pemakainya, atau mungkin ciri khas seluar jeans. Namun, dari saku comel inilah sebenarnya boleh dibaca sejarah seluar yang dipopularkan oleh Levi Strauss tahun 1880 ini, lapan tahun selepas jeans masuk ke Amerika Syarikat (AS) tahun 1872.

Sebagai jenis tekstil, jeans pertama kali dibuat di Genoa, Itali tahun 1560-an. Kain seluar ini biasa dipakai oleh angkatan laut. Orang Perancis menyebut seluar ini dengan sebutan "bleu de Genes", yang bererti biru Genoa. Meski tekstil ini pertama kali dihasilkan dan digunakan di Eropah, tetapi sebagai fashion, jeans dipopularkan di AS oleh Levi Strauss, seorang pemuda berusia dua puluh tahunan yang mengadu nasibnya ke San Francisco sebagai peniaga pakaian. Ketika itu, AS sedang dilanda demam emas.


Akan tetapi, sampai di California semua barangnya habis terjual, kecuali sebuah khemah yang terbuat dari kain kanvas. Kain kanvas ini dipotongnya dan dibuatnya menjadi beberapa seluar yang dijual pada para pekerja lombong emas. Dan ternyata para pekerja menyukainya kerana seluar buatan Strauss tahan lama dan tak mudah koyak. Merasa mendapat peluang, Strauss menyempurnakan "penemuannya" dengan memesan bahan dari Genoa yang disebut "Genes", yang oleh Strauss diubah menjadi "Blue Jeans".



Di sinilah para pelombong tambah menyukai seluar buatan Strauss dan "menobatkan" seluar itu sebagai seluar rasmi para pelombong. Para pelombong emas itu menyebut seluar Strauss dengan "those pants of Levi` s "atau" Celana Si Levi ". Sebutan inilah yang memulakan tanda dagang pertama seluar jeans pertama di dunia.

Naluri perniagaan Strauss yang tajam membuatnya mengajak pengusaha sukses Jakob Davis untuk bekerja sama, dan pada tahun 1880 kerja sama itu melahirkan kilang seluar jeans pertama. Dan produk reka bentuk mereka yang pertama adalah "Levi` s 501 ".

Produk reka bentuk pertama memang dikhaskan bagi para pelombong emas. Seluar ini mempunyai 5 saku, 2 di belakang dan 2 di depan, dan 1 saku kecil dalam saku depan sebelah kanan. Kerana diperuntukkan bagi para pelombong, saku ini tentu bukan untuk bergaya-ria. Tetapi saku atau poket comel kecik molek ini dirancang untuk menyimpan butiran-butiran emas yang berukuran kecil.

Dan mengenai fungsi poket ini, ada yang menyatakan ia sebenarnya adalah tempat penyimpanan jam oleh pekerja lombong. Mereka yang bekerja berat tidak memakai jam di tangan namun lebih selesa dengan membawa jam dan diletakkan dipoket berkenaan. Bagaimanapun sehingga kini, ia hanya menjadi perhiasan dan lambang seluar jeans berkenaan.

sumber asal : penpatahblogspot



Apa Reaksi Anda...

Bagus
37
Marah
12
Terkejut
26
Sedih
21
Lawak
19
Bosan
21
0
0
Komen: 16
Komen

Previous : Bila Waktu 'Ok' Untuk Benci Teman Lelaki

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote uniq61 15-7-2015 12:25 PM
ASTRO.
BRO

Lain-lain Komen

Quote effara 23-6-2015 12:21 PM
kalo saya masuk duit syiling
Quote reezluv 23-6-2015 12:41 PM
buleh kutip emas gini
Quote BelitaBela 23-6-2015 03:21 PM
skarang si pemakai letak duit syiling
Quote poyohabis 24-6-2015 08:52 AM
biasa letak duit syiling
Quote exclusive_vvip 25-6-2015 12:02 AM
sejak zaman uni, i suka letak not rm10, 20 @ 50...kekonon buat back up kalu ditakdirkan beg duit hilang ke apa...
Quote moocoww 26-6-2015 11:04 PM
Biasanya ai buat isi duit syiling...
Quote mixieleo 1-7-2015 07:06 AM
Aku letak duit syiling je. Mana datangnya nak letak emas pulak kat poket kecik tu.
Quote amersudahbesar 1-7-2015 08:03 AM
good info! saya letak syiling je
Quote manganini 1-7-2015 09:28 AM
Wah baru ku tau
Quote Ayu61279 1-7-2015 12:09 PM
biasa lak coins jela
my hubby lak ltk personal thing dia dlm tu
even baju melayu dia pun dia buat poket kecik ut simpan brg dia
Quote pinkypetal 1-7-2015 06:37 PM
My husband letak coins
Quote ally9970 3-7-2015 04:14 PM
so apa fungsi sebenar poket tu?
Quote iznanaziz 6-7-2015 10:06 AM
terpulang kepada individu tu sendiri, kebanyakkannya letak syiling
tapi kalau sempit sgt kocek tu, agak susah juga nak kuarkan duit syiling
Quote arrowtotheknee 11-7-2015 04:34 PM
Selalu aku pun bubuh duit kertas. Nanti time takde duit, tetibe seluk poket rasa ajaib ada duit... Acah2 duit turun dari langit tetibe.
Quote pinkzara 11-7-2015 06:02 PM
tak letak apa2.
kalau letak coin pun nanti susah nak ambik, terkorek2..
Quote uniq61 15-7-2015 12:25 PM
ASTRO.
BRO

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top