Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Rasa Tak Selesa Dengan Hubungan Suami Isteri

2-5-2014 05:56 PM| Komen: 231



Salam.
Saya merupakan seorang pelajar IPT yang masih menuntut, tapi sudah berkahwin dan kini sedang hamil. Saya berkahwin di atas pilihan sendiri yang telah ‘approved’ oleh kedua-dua keluarga saya. Sepanjang perkenalan dengan suami, saya memang jenis yang berterus terang. Dalam erti kata yang lain, saya jenis perempuan ego tinggi yang sangat degil, namun kelemahan saya itu, tidak saya saya sorokkan daripada suami sepanjang tempoh perkenalan. Saya sangat sukar jatuh cinta, namun entah kenapa, saya akhirnya bersetuju untuk menjadi seorang isteri dalam usia yang muda. Tidak dinafikan, saya memang menyayangi suami saya, walaupun, sepanjang tempoh perkenalan tidak pernah saya meluahkan, sehingga sekarang, kerana bagi saya, mengakui menyayanginya boleh menjatuhkan maruah saya sebagai wanita.

Dipendekkan cerita, suami saya selalu makan hati dengan tingkah saya yang saya kira menggugat keegoaannya sebagai lelaki. Saya memang tak pernh mengucapkan kata-kata sayang kepada suami saya, waimah memanggilnya ‘abang’ pun tak pernah, walau berkali-kali diminta. Dari segi hubungan suami isteri, saya akui, saya memang jarang memenuhi kehendak suami saya. Memandangkan saya masih belajar, jadi saya sering memberi alasan ‘it’s not that I don’t want to, yet classes and assignments really made me tired’. Saya tak suka hujung minggu, sebab hujung minggu suami akan jemput saya, dan biasanya, pada waktu malamnya, suami akan menuntut haknya sebagai suami yang selalunya berakhir dengan pertengkaran. Saya tak suka. Saya sayang dia, tapi dalam masa yang sama, saya benci dia, kerana dia telah menggugat kredibiliti saya sebagai wanita. Saya sejujurnya, sangat sangat sangat sangat sayangkan suami. Kerana sayang itu jugalah saya setuju untuk berkahwin dengan suami. Tidak dinafikan suami seorang yang ada rupa paras, bijak, miliki kerjaya yang baik, sabar dan lain-lain. Atas alasan itu juga, saya sering berhati-hati untuk menunjukkan cemburu saya supaya tidak nampak begitu ketara, walaupun hakikatnya, saya selalu menangis kerana cemburu. Sebaliknya, dihadapan suami, saya pura-pura tak endah, buat-buat tak kisah; ‘it’s up to you, for whoever you want to work with. You don’t have to explain to me about every single detail because I really don’t mind’, walhal dalam hati, hanya tuhan sahaja yang tahu. Bagi saya, mencintai seorang insan, harus berpada-pada, kerana yang paling layak dicintai sepenuh jiwa, hanyalah Allah. Kerana pendirian itu, saya takut. Takut seandainya saya terlalu sayangkan suami sehingga akhirnya saya memberi segala jiwa dan raga saya kepada suami, tanpa meninggalkan sekelumit sisa jiwa dan raga terhadap diri sendiri. Saya kini memperjuangkan hak-hak wanita (saya terlibat dalam dunia perundangan), melalui pengamatan saya, ramai wanita yang ditinggalkan, kerana terlalu memberi, akhirnya, mereka langsung tidak mampu meneruskan kehidupan setelah ditinggalkan kerana terlalu sayang. Saya mahu hidup bersama suami sehingga hujung usia, namun seandainya ditakdirkan jodoh kami separuh jalan, saya benar-benar tidak mahu menjadi lemah seperti mana yang sering dipamerkan.

Suami pernah bersuara tentang sikap saya yang diumpamakan seperti ‘robot’. Saya langsung tak reti bergurau dengan suami, sedangkan, saya sangat ceria apabila bersama dengan kawan-kawan dan ketika bersama-sama adik-beradik saya. Saya masak, gosok baju suami, kemas rumah, namun, saya kurang berkomunikasi dengan suami. ‘I don’t want a maid with no intuition, no feelings. I want a wife. Why is it so hard for you to treat me as how you do to your friends and siblings?’. Berjuta kali suami utarakan kata-kata tersebut. Baru-baru ini, saya dapat tahu dari kawan sekerja suami bahawa prestasinya sangat merudum. Suami sering buat kesilapan yang boleh mengundangkan rasa tidak puas hati dalam kalangan pesakit. Hampir-hampir suami disaman oleh keluarga pesakit baru-baru ini kerana kesilapan yang dilakukan di bilik bedah setelah seminggu tunjuk perasaan terhadap saya kerana saya menuntut cerai. Saya berpendapat, lagi lama saya menjadi isterinya, lagi banyak dosa saya. Saya pernah minta dilepaskan, namun tidak mendapat respon yang selayaknya daripada suami saya. Alasannya, saya mengandung. Saya pada mulanya tidak mempercayai kehamilan saya kerana saya berpendapat bahawa suami membohongi saya, memandangkan suami bekerja dalam dunia perubatan. Namun, tanpa symptom, perut saya kini membesar. Bagi saya, waktu ini sangatlah tidak sesuai untuk hamil kerana saya memang nekad untuk dilepaskan. Adakah wajar keputusan saya? Saya nekad, saya benar-benar mahu mengakhiri rumah tangga saya. Memandangkan saya di dunia perundangan, tidak sukar untuk saya menuntut cerai melalui kaedah lain.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
8
Terkejut
7
Sedih
15
Lawak
10
Bosan
14
Komen: 230
Komen

Previous : Jenis-Jenis Lelaki Yang Pasti Membuat Wanita Meluat

Next       : Awek Garang

Komen Terbaru

Quote aprazolam 30-1-2019 04:21 PM
Dear Mariah91,

Kudos for still keeping up with your marriage, regardless of the blunt emotions you have been filling all these while.

While reading to your story, I could not help, but feel as if you have some deep unresolved issues with your husband, or probably with your life, which  in turn affected the dynamics of your marriage. What more, considering you've been prescribed with anti-depressant, hence strengthening my hypothesis.

IF you would like to cry for help, please do so, for you, and your beloved kids. It sounds like you do care and love your husband dearly, yet still hung up over the unresolved past. Meeting the mental health professionals may be helpful.

Let me know if you are in need of help as I am more than happy to figure it out with you together.

Take care

Lain-lain Komen

Quote rawahah 23-4-2014 11:37 PM
teruskan egomu sehingga ke alam barzakh..
Quote spiderman80 23-4-2014 11:47 PM
Baik saya berkahwin ngan seorang robot wanita dari berkahwin ngan seorang wanita sejati sebab wanita satu ciptaan Tuhan yang gagal. Sebab tu lah mereka sukar difahami.
Quote Mariah91 23-4-2014 11:59 PM
spiderman80 posted on 23-4-2014 11:47 PM
Baik saya berkahwin ngan seorang robot wanita dari berkahwin ngan seorang wanita sejati sebab wanita ...

maaf, saya tak faham. Boleh terangkan?
Quote spiderman80 24-4-2014 12:13 AM
Mariah91 posted on 23-4-2014 11:59 PM
maaf, saya tak faham. Boleh terangkan?

Wanita serba kompleks. Sangat merumitkan.
Quote khaira01 24-4-2014 12:23 AM
Adakah TT akan bahagia slpas brcerai. Sdh bersedia mjadi janda anak satu? Jgn tburu2 TT. Bincg dgn husband, apa yg kalian ingnkn dlm prkhwinan. Sayangla kalo bcerai.
Quote khaira01 24-4-2014 12:28 AM
spiderman80 posted on 23-4-2014 11:47 PM
Baik saya berkahwin ngan seorang robot wanita dari berkahwin ngan seorang wanita sejati sebab wanita ...

Robot wanita mahal ok.beribu2.. mampu ke nk beli
Quote spiderman80 24-4-2014 12:32 AM
khaira01 posted on 24-4-2014 12:28 AM
Robot wanita mahal ok.beribu2.. mampu ke nk beli

Tak pe.... yang penting robot tak datang bulan.
Quote rawahah 24-4-2014 12:36 AM
khaira01 posted on 24-4-2014 12:28 AM
Robot wanita mahal ok.beribu2.. mampu ke nk beli

pompuan pun mahal gak, kalu degree 10k, muka mcm tepung gomak, dara dah hilang pada mat rempit.. robot pulak tak kisah kalau kita keluar ngeteh dengan kawan2.. hahahahaha
Quote Mariah91 24-4-2014 12:46 AM
khaira01 posted on 24-4-2014 12:23 AM
Adakah TT akan bahagia slpas brcerai. Sdh bersedia mjadi janda anak satu? Jgn tburu2 TT. Bincg dgn h ...

Bahagia? Mungkin, sekurang-kurangnya saya rasa bebas. Soal besarkan anak, saya rasa tiada masalah kerana saya yakin, suami tak akan lepaskan tanggungjawab sewenang-wenangnya. Saya sendiri tak pasti apa yang saya cari sebenarnya. Suami pernah utarakan pendapat untuk bawa saya jumpa mana-mana psikologist. Tapi, saya betul-betul belum bersedia untuk kongsi masalah rumah tangga saya dengan orang luar walaupun psikologist merupakan 'well-trained professionals'.
Quote khaira01 24-4-2014 12:47 AM
rawahah posted on 24-4-2014 12:36 AM
pompuan pun mahal gak, kalu degree 10k, muka mcm tepung gomak, dara dah hilang pada mat rempit.. r ...

Hamboih mcm tepung gomak. Laki plak mcm tepung talam.haha.. pasni bykla bro2 yg bersanding ngan robot2 disebelh,mudah nk mengeteh katanya.
Quote rawahah 24-4-2014 12:51 AM
khaira01 posted on 24-4-2014 12:47 AM
Hamboih mcm tepung gomak. Laki plak mcm tepung talam.haha.. pasni bykla bro2 yg bersanding ngan ro ...

mudah nak ngeteh dan senang untuk dimadukan.. kalu manusia, asal nak kawen dua je mula la muka mcm itik serati kena liwat
Quote doubleA 24-4-2014 12:55 AM
why did u married him at the first place?
sebab cinta kah?
what is marriage to u?
Quote khaira01 24-4-2014 01:01 AM
Mariah91 posted on 24-4-2014 12:46 AM
Bahagia? Mungkin, sekurang-kurangnya saya rasa bebas. Soal besarkan anak, saya rasa tiada masalah  ...

TT kan sayang suami. Apa salahnya rendahkan ego utk syurga TT. Tak tercalar pn maruah bila isteri mnyenangkan hati suami. Suami suka Allah pn suka.
Kalo bcerai, xmakan hati ke suami nikah lain.
Cuba TT dgar ceramah drpd ustzh Fatimah Syarha atau ustzh lain ttg pkahwinan ni. Slebihnya istikhrah minta petunjuk.
Quote khaira01 24-4-2014 01:09 AM
rawahah posted on 24-4-2014 12:51 AM
mudah nak ngeteh dan senang untuk dimadukan.. kalu manusia, asal nak kawen dua je mula la muka mcm ...

Td mcm tepung gomak, ni mcm itik serati pulak. Cuba istri dibolehkn kawin 2,kompm muka inche mcm gajah trcabut belalai
Quote munchkin 24-4-2014 01:11 AM
Saya rasa saya paham apa yang dialami suami tt. Cuba you put yourself in his shoe. Dia layan orang lain baik2 tapi dia layan tt tak elok. You terasa tak? Kalau tt betul2 sayang then tt akan terasa. Kalau tt takde perasaan, tt takkan rasa apa2.

Kenapa tidak layan suami selayaknya. Kenapa layan suami sebegitu.

Kalau tt tak boleh lagi layan, then mintalah berpisah. Apa guna hidup bersama kalau berdaguh sahaja.

Maaf cakap, kalau isteri sebegini perangainya, kahwinlah dengan orang lain pun, mungkin takkan bahagia. Nobody deserves to be treated like this.

Sometimes manusia ni bila cukup kasih sayang moral support senyuman itu pun dah memadai. Adame yang saya kenal tak kisah pasal harta seks bagai. Mmg lah keperluan, tapi hidup bahagia je.
Quote Mariah91 24-4-2014 01:13 AM
doubleA posted on 24-4-2014 12:55 AM
why did u married him at the first place?
sebab cinta kah?
what is marriage to u?

Yes I do love him. But the thing is, as I have undergone marriage lives, I have the feeling that marraige is not for me. I may love him, but it doesn't mean that I am fit enough to be his wife. In fact, I don't think I am fit enoug to be anybody's wife. Expressing my emotions towards the one that I love is way harder than I thought. It takes away my dignity. Marriage for me is responsibility, and based from the situation of mine, the circumstances clearly indicate that I cannot bear the responsibilities any longer. I thought that preparing his stuffs, taking care his food and clothes are enough, yet marriage demands more than that. It requires for devotions which vividly, I couldn't be able to give. The moment he married me, he told that he would accept me for whoever I am, yet all of sudden, he demands for more. I could change, yet it takes time. He is a bit pushy in terms of wanting me to change, I can say that. Plus, I now am preggy, this has made him more pushy. Worse to worst, he deals our problems with sex. I need solution, tangible solution, indeed. Sex just coldn't solve every single thing in marriage. Why men prone to do so? Can't they understand that in order to express love, sex is not the only one and ultimate way?

I am ambitious, and now I realise how marraige makes me stop dreaming upon my future. He mentioned that I don't have to worry those things as he believes that he could support me. But, turning a dream into real isn't just the matter of money, yet it involves self-accomplishment. I am so not ready to abandon my dreams and desires for marriage and I have to admit that letting my self into marriage is one of the biggest mistake I've ever done in my entire life.
Quote munchkin 24-4-2014 01:14 AM
Tt tanya adakah wajar. Pastu tt sambung kata nekad. I think tt already have made up your mind.
Quote Mariah91 24-4-2014 01:17 AM
munchkin posted on 24-4-2014 01:11 AM
Saya rasa saya paham apa yang dialami suami tt. Cuba you put yourself in his shoe. Dia layan orang l ...

Saya faham maksud puan/encik. Terima kasih. Walaupun keras, puan/encik memang betul. Saya dah minta, tapi suami tak nak bagi. Saya memang tak nak tambah dosa saya lagi. Susah saya nak cakap. Perkahwinan ini jelas tak bahagiakan saya ataupun dia. Saya tak faham kenapa dia masih nak teruskan. Saya memang bukan isteri yang baik. saya akui.
Quote storyboard 24-4-2014 01:19 AM
wahai TT.. buang lah egomu.. masa muda ko nie boleh la ko berbangga ngan apa yang ko miliki.. tapi jangan lalai dan sombong/bongkak dengan anugerah Allah.. lelaki memerlukan wanita dan sebaliknya sebagai pelengkap kehidupan. Seumur hidup aku, ini first time aku jumpa wanita macam ko yang boleh aku kategorikan sebagai kejam.. bukan kejam pada sang suami sebaliknya kejam pada diri ko sendiri.. Ingatlah.. setinggi mana ko mendongak mendabik dada.. satu hari pasti ko tersungkur (dalam erti kata gagal dalam hidup ko) walaupun pada zahiriah ko seorang yang berkedudukan.. ingat, kedudukan ko yang bagus tak menjamin kebahagiaan ko sebagai wanita dan manusia.. jangan nanti ko bertindak sebagai pelakon yang hebat dalam hidup ko.. well, sekarang nie pun ko dah tunjukkan..

Moga ko muhasabah diri dan berubah.. masih belum terlambat... wassalam...

Lihat semua komen(231)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.173870s Gzip On
To Top