Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12587
View
184
Reply

[Dunia] PLANdemik : Pfizer yg memulakannya dan bakal mengakhirkannya dgn booster shot ?

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-7-2021 03:06 PM | Show all posts |Read mode
Edited by blastoff at 15-7-2021 11:54 PM



Tengok tarikh timeline kejadian2 bawah ni, perhati tarikh setiapnya ok ......sebab ia bukti penting yg tunjukkan pfizer plan the pandemik ler utk vaccine nyaaa itteww



Bila virus covid mula dikenalpasti wujud ? Pada 31 Disember 2019


Bila virus mula tersebar luar dari china ? Pada 13 Jan 2020 start di thailand



Bila merebak ke 18 negara sebanyak 82 kes saja yg tak boleh di gelar pandemik pungg lagi ye ? Pada 31 Jan 2020


Bila Pfizer memula sekali start kerja2 utk buat vaksin nya ?  Pada jan 2020 !

Bermakna sebelum pandemik bermula pfizer dah start buat vaksin , bukankah itu bukti jelas nyata pandemik tu dirancang oleh pfizer sejak awal2 lagi ler sebelum bermulanya pandemik punggg tuh, there you go , bukti terpampang depan mata kenapa dalam ingredient pfizer vaccine ada toxic pencetus kanser hokayyy







=============================


IMG-20210715-WA0001[1].jpg






\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


https://www.nytimes.com/interactive/2021/health/pfizer-coronavirus-vaccine.html



IMG-20210715-WA0000[1].jpg





\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


https://www.who.int/news/item/27-04-2020-who-timeline---covid-19



12 January 2020

China publicly shared the genetic sequence of COVID-19.



13 January 2020

Officials confirm a case of COVID-19 in Thailand, the first recorded case outside of China.  



WHOs situation report for 30 January reported 7818 total confirmed cases worldwide, with the majority of these in China, and 82 cases reported in 18 countries outside China. WHO gave a risk assessment of very high for China, and high at the global level.














==================================












Pfizer dok menggedik nak semua org di cucuk booster shot nya kerana dia anggap ia bakal end the pandemik ....or the right word for it "end the life of those who still not dead yet ler "
Selagi semua tak diberi vaksin booster shot buatan pfizer selagi tuu lah tak kluar dari pandemik ok , itu kata2 jelas nyata oleh Co founder dan CEO nya .





]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]



https://www.statnews.com/2021/07 ... ine-developer-says/




The world will not exit Covid-19 pandemic without booster shots, vaccine developer says

    Helen Branswell

By Helen Branswell July 13, 2021
Reprints



Ugur Sahin, co-founder and CEO of BioNTech and Kathrin Jansen, head of vaccine research and development at Pfizer, speak with STAT's Matthew Herper.

The world will not get the Covid-19 pandemic under control without using booster shots for messenger RNA vaccines, one of the key figures involved in the development of the Pfizer and BioNTech vaccine said Tuesday.


Ugur Sahin, co-founder and CEO of BioNTech, insisted booster shots are going to be necessary, despite caution from some experts.

At the end of the day it really matters that we get this pandemic under control. And we will not get it under control without boosting. Thats my strong opinion, Sahin said.




Rate

3

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2021 03:11 PM | Show all posts
the truth shall be reveal... only people with patience and with strong ethical life code will survive this calamity
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 03:19 PM | Show all posts
kerunai replied at 15-7-2021 03:11 PM
the truth shall be reveal... only people with patience and with strong ethical life code will surviv ...

macam2 sekatan dah di plann tuuuu yg akan dikenakan pada yg tak nak di cucuk booster nya , dan yg pasti segala vaksin lain tuu semua akan dilabelkan tak berkesan langsung akhirnyaaa apabila di "wujudkan" varian yg lebih powerr yg semua vaksin jenama lain tak leh celen nanti, lalu hanya booster shot pfizer saja di iktiraf  kalau nak rasa "bebas" yg sebenarnya bebas dari dunia nan fana je laaa uktk ke alam barzakh kekdahnyaaa

Sekarang nih di janjikan macam2 ya yg di cucuk vaksin jenama lain akan di iktiraf itu ini , but that's just an empty promise semata2 yg macam sorong papan tarik papan ler... sat iktiraf sat dak ler utk permainkan penduduk2 yg tercirit2 berlari2 dari satu ke satu jenama vaksin last last hanya booster shot pfizer akan di iktiraf in the end kalau nak "bebas"
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 03:25 PM | Show all posts
yg dok mati dalam wad tuuuu yg berlambak2 di seluruh dunia sejak wujudnya PLANDEMIK nih adalah para pesakit kanser hasil nukilan pfizer ler yg di cucuk di wad2 ittew semua dari sejak tahun lepas lagi apabila kes kematian mula meningkat ler... ketika tu pfizer menjalankan akitiviti experimenting nya lah guna nanoparticles 4 hydroxybutyl yg labelkan sebagai ubat utk pesakit covid ler dalam bentuk cecair , bermula tahun 2021 baru lah vaksin digunakan di luar wad2 spital plak utk mematikan seramai mungkin org2 awam kekdahnyaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2021 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang memberi amaran itu sudah ambil vaksin kah belum?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 03:30 PM | Show all posts
Sebab tu USA kalut donate vaksin pfizer maaa ke negara2 miskin dan membangun termasuk malaysia umpama lancarkan peluru berpandu guna b52 ler ...dan cepat je kelantan serah leher para penduduk utk disembelih hidup2


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

https://www.hmetro.com.my/mutakh ... alan-vaksin-sinovac


Kelantan hentikan bekalan vaksin Sinovac
Nor Fazlina Abdul Rahim
nfazlina@nstp.com.my


Kota Bharu: Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) akan menghentikan pengagihan vaksin Sinovac dengan digantikan vaksin Pfizer di semua Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Kelantan.

Pengarah Kesihatan Negeri, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, bekalan vaksin berkenaan akan ditamatkan mulai akhir Julai ini.

"Untuk makluman bekalan vaksin Sinovac kepada Kelantan akan ditamatkan pada akhir Julai dan akan digantikan dengan vaksin Pfizer.

"Oleh yang demikian mulai 18 Julai ini, semua PPV hanya akan dibekal dengan dos kedua vaksin Sinovac.

"Tiada lagi bekalan untuk dos pertama mulai tarikh berkenaan," katanya menerusi notis pemberitahuan yang bertarikh 13 Julai.

Sementara itu, Dr Zaini ketika dihubungi mengesahkan notis berkenaan benar namun tidak menjelaskan kenapa vaksin berkenaan dihentikan.

Bagaimanapun katanya, ia tidak membabitkan pengurangan bekalan vaksin kepada negeri itu.

"Selepas ini Kelantan hanya gunakan Pfizer sahaja," katanya.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 03:35 PM | Show all posts
white_musk replied at 15-7-2021 03:28 PM
Yang memberi amaran itu sudah ambil vaksin kah belum?

maunya dia nak di vaksin , style bill gates laa berpura2 di vaksin je utk tipu penduduk dunia
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2021 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Relaks pakcik blast slow slow iols ade benang lain lv x terkejar...slow skit oiiii
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2021 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku malas nak baca panjang panjang, tapi aku percaya bahawa ini Virus yang dicipta. Samada dia leak ke apa, yang pasti its manmade.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 04:20 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 15-7-2021 04:23 PM
orkidorkido replied at 15-7-2021 03:56 PM
Aku malas nak baca panjang panjang, tapi aku percaya bahawa ini Virus yang dicipta. Samada dia leak  ...

Dua perkara bawah ni yg tunjukkan pfizer yg "create" cerita virus nih dgn pertolongan lab kat wuhan ler


Tengok tarikh virus di kenalpasti oleh kerajaan china pada 7 jan, tuptup pada bulan jan tuuu lah jugak pfizer dah mula kerja2 buat vaksin nyaaa.... padahal pandemik waktu tu tak wujud lagi pungg.
So kenapa vaksin kalut nak di wujudkan waktu tu walau ketika tu virus baru mula dikenalpasti je.

Camna pfizer tahu yg vaksin diperlukan  walhal ketika tu ubat2 pung tak di test lagi boleh ke idak utk penyakit yg baru nak jadi je tuu






IMG-20210715-WA0000[1].jpg IMG-20210715-WA0001[1].jpg



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 04:25 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 15-7-2021 04:30 PM
rainbowrainz replied at 15-7-2021 03:37 PM
Relaks pakcik blast slow slow iols ade benang lain lv x terkejar...slow skit oiiii

thread nih provide bukti sahih mahih yg PLANdemik di rancang sebelum virus di temui di wuhan lagi ler,  kerana utk mulakan kerja2 buat vaksin pada bulan jan 2020 tentulah perancangan dan planning serta research nya sebelum tuu lagi kannn,  kalau tidak camna nak teruss mula kerja pada jan tuuu yg bermakna SEBELUM virus ditemui di wuhan pungg lagi ler pfizer dok plan vaksinnyaa tuuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 04:52 PM | Show all posts
Tengok bila kematian mula start mencanak di USA , pada awal april, tup tup pada bulan aprtil tuuu laaa pfizer start klinikal trial nyaaa, yg bermakna wad2 di USA di guna sebagai lab mad saintis pfizer dok experiment nanoparticles ke atas manusia lah


IMG-20210715-WA0004[1].jpg




\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


https://en.wikipedia.org/wiki/Pf ... ch_COVID-19_vaccine


Clinical trials began in April 2020

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 04:55 PM | Show all posts
kematian demi kematian tuuu membuktikan vaksin pfizer adalah senjata bio ler dalam peperangan yg terakhir yg sedang di lalui dunia nih hokay yg nabi namanya Al Harj ..... yg akan berlangsung hingga Nabi Isa turun nanti .....so jgn dok fikir PLANdemik nih akan stop once 80% di vaksin , itu cuma janji manis pemerintah2 saja , yg dah jadi pencacai2 pada pfizer tuu ler
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-7-2021 04:59 PM | Show all posts
Edited by blastoff at 15-7-2021 05:00 PM

Nah baca mengenai hadis yg menyebut Al Harj .....pada yg belum tahu mengenainya lah , aku explain kat thread sebelum ni so aku paste sini lah explanation aku tuu



pembunuh2 yg nak guna teknologi perubatan moden sebagai weapon perlu kan pencacai2 di kalangan doktor2 dan nurse2 laaa kalau tidak camna depa nak dapat kerjasama utk tembusi semua hospital2 di seluruh dunia utk jalankan agenda brainwashing , experimenting and homicide depa terhadap manusia.  

Nabi sebut saling berbunuhan , nampak ? Kerana Pembunuh2 yg bunuh para pesakit guna kerjasama doktor2 dan nurse2 di wad2 , in the process menjadikan doktor2 dan nurse2 tu sebagai pembunuh la sebab Islam tak membezakan yg plan pembunuhan dgn yg melaksanakan planning itu , dua2 sama2 di gelar pembunuh ler, dalam masa yg sama nurse2 dan doktor2 tu ada jugak yg turut di bunuh ler , so saling berbunuhan lah tu .



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Daripada Abu Hurairah RA, baginda Nabi SAW bersabda: "Tidak akan berlaku kiamat sehingga terzahirnya fitnah, banyaknya penipuan, pasar berdekatan, masa semakin singkat, banyaknya al-Harj. Telah berkata: Apa itu al-Harj? Baginda menjawab: Pembunuhan."
Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Demi zat yang jiwaku berada dalam genggaman-Nya, dunia ini tidak akan musnah sehingga manusia saling berbunuhan antara satu sama lain tanpa mengetahui apa penyebabnya. Demikian juga orang yang dibunuh, dia tidak mengetahui apa penyebab dia dibunuh." Maka mereka bertanya kepada baginda: "Bagaimana perkara ini boleh terjadi? Baginda menjawab: "Itulah al-Hajr, yang membunuh dan yang dibunuh sama-sama di neraka." Hadis Riwayat Al-Albani. Silsilati al-Shahih, hadis no. 2772



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 12:14 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 16-7-2021 12:44 AM

Siapakah yg menyediakan fund utk pfizer develop vaksinnya tu ? Dan siapakah plak yg menyediakan fund utk vaksin itu di sebarkan ke seluruh dunia ?

Di sebabkan Pfizer tak mau di kawal oleh ahli2 politik, tak mahu terikat dgn apa2 bentuk birokrasi para pemimpin negara , tak mahu sesiapa pun mengawasi setiap tindak tanduknya seperti yg dinyatakannya sendiri di artikel bawah ni  , itu yg waktu proses development dan klinikal trial di wad2 yg biayainya adalah Berlin , Germany ....ia bukan pembiayaan yg di keluarkan pemimpin politik tertentu tapi peruntukan yg di buat oleh negara itu sendiri .

Selepas tu dah siap vaksin barulah USA beli , duit di beri awal2 ler sebagai fund utk membolehkan pfizer menghasilkan vaksin itu secara manyak2 utk di edarkan ke seluruh dunia ...konsepnya , jadi di sini Pfizer menerima support dari kerajaan germany dan USA ler dalam menjayakan agenda PLANdemik nya tuh .



]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]



Germany funded the development of Pfizers COVID vaccinenot U.S.s Operation Warp Speed
BY
RILEY GRIFFIN
,
DREW ARMSTRONG
, AND
BLOOMBERG
November 9, 2020 8:14 PM PST

Its said that success has many authors, and the encouraging data from Pfizer Inc.s experimental COVID-19 vaccine had plenty of people in Washington lining up to take credit.

Vice President Mike Pence was among Trump administration officials saying support from the governments Operation Warp Speed program helped accelerate the development of the vaccine, which was found to be more than 90% effective in preventing symptomatic COVID-19 infections in an interim analysis.

The truth is that Pfizer didnt receive any funding from Operation Warp Speed for the development, clinical trial and manufacturing of the vaccine. Rather, its partner, BioNTech SE, has received money -- from the German government.


BioNTech is credited for contributing the messenger RNA technology, which prompts the body to make a key protein from the virus, creating an immune response. The biotechnology company already had a history of working with Pfizer on influenza vaccines, and in March they clinched a deal to co-develop a shot to prevent against COVID-19 at research sites both in the U.S. and Germany. The two companies began human testing of the vaccine in April, before the existence of Operation Warp Speed was revealed publicly.

Berlin gave the German company $445 million in an agreement in September to help accelerate the vaccine by building out manufacturing and development capacity in its home market.

Subscribe to The Capsule, a weekly brief monitoring advances in health care and biopharma, delivered free to your inbox.

What the U.S. did, meanwhile, was commit to buying hundreds of millions of vaccines in advance to ensure Americans were among the first in line if it clinches an emergency-use authorization or approval from the FDA. The Trump administration agreed in July to pay almost $2 billion for 100 million doses, with an option to acquire as many as 500 million more, once that clearance comes.

As part of that agreement, the U.S. gets to decide who gets the vaccine first, and will work with the company on logistical support. While most vaccine front-runners that have been tapped by Warp Speed will distribute their doses through a government partnership with McKesson Corp., Pfizer is handling its own delivery of its products. The company has designed reusable containers that can keep the doses at ultracold temperatures, and is organizing trucks and flights to move them.

Operation Warp Speed is credited with speeding along several other vaccine programs, including one from Moderna Inc.that uses similar technology to Pfizers and could produce trial data later this month. The Trump administrations rapid-vaccine operation, led by the Health and Human Services Department, the Defense Department, and other agencies, could well prove to be the reason many Americans get a vaccine in 2021, even if its not made by Pfizer.

Some Republicans, including Donald Trump Jr. and Texas Senator Ted Cruz, questioned the timing of Pfizers release of its positive data on Monday, almost a week after the presidential election -- with the implication that the information couldve changed the outcome and tipped the scales toward President Donald Trump, who lost to former Vice President Joe Biden.

Pfizer said on Oct. 27, a week before Election Day, that it hadnt met the threshold for positive cases that wouldve allowed it to report the data. After that, it revised its trial protocols to raise that threshold higher, after consulting with the U.S. Food and Drug Administration on what would be acceptable to gain approval. The FDA has been under pressure from scientists to set tough standards for a vaccine so that Americans will feel it has been rigorously vetted and is safe to use.

If Pfizer hadnt raised its threshold in response to the FDAs recommendations, its possible it couldve hit the lower bar of 32 positive cases before the Nov. 3 election. But its unclear when the trial hit that number. The company didnt find out it had surpassed the new, revised threshold of 62 positive cases until Sunday.

All along, Pfizers top executives have attempted to quell notions that it has been influenced by political players.

Chief Executive Officer Albert Bourla has repeatedly said that the drug giant has avoided taking taxpayer dollars for research and development purposes.

I wanted to liberate our scientists from any bureaucracy, Bourla said in an interview on CBSs Face the Nation on Sept. 16. When you get money from someone, that always comes with strings. They want to see how we are growing to progress, what types of moves you are going to do. They want reports. I didnt want to have any of that.

Basically I gave them an open checkbook so that they can worry only about scientific challenges, not anything else. And also, I wanted to keep Pfizer out of politics, by the way, Bourla added.





Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 12:25 AM | Show all posts
orkidorkido replied at 15-7-2021 07:56 AM
Aku malas nak baca panjang panjang, tapi aku percaya bahawa ini Virus yang dicipta. Samada dia leak  ...

virus ini di cipta utk di tala-kan ke Nusantara.
Bermula kejatuhan Uthamaniah kira2 99 tahun yang lepas
sampai la sekarang Umat Islam tiada empayar lagi.
tapi semenjak Nusantara merdeka 60 tahun yang lepas
Nusantara ( brunei malaysia Indonesia ) makin bebas bergerak ke hadapan.
Hubungan Nusantara dengan Empayar Islam Uthmaniah terputus lebih 500 tahun.
ada somebody atau someone tak nak hubungan ni terjalin kembali.

pada tahun 1973 berlaku Perang Yom Kippur antara Arab Dan Israel
Pada tahun 1967 Berlaku perang Arab Enam hari.
Apa Nusantara tengah buat pada tarikh 1967 - 1973 ?

Hari ini pada hari komen ini di taip
dunia terbahagi kepada 3 Blok :
Blok A - US , India , Taiwan , S.korea , Arab , Japan
Blok B - China Rusia Iran N.korea
Blok C - Nusantara , Turki , Pakistan.

Blok C ni tak wujud semenjak Perang dunia pertama hinggalah U.S serang Iraq.

Kenapa i kata Nusantara? sebab :
Pakistan - busy dengan isu Kashmir dengna India.
Turki - Masalah dengan pemisah Kurdish
Arab Saudi - Sibuk dengan Iran dok lancar peluru berpandu ke arah Mekah.
Iraq - U.S dah settle.
Afganistan - U.S dah settle
Libya - U.S dah settle.

yang tinggal kita je lah.
Indonesia - Malaysia kalau gaduh pun pasal bola. pasal gaji maid.

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 12:26 AM | Show all posts
Aku sudah tegaskan 3 benda ini sahaja yang virus corona takutkan

1. hujan

2.guruh

3.petir
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 12:28 AM | Show all posts
booster sana booster sini

akhirnya buah pinggang rosak

penis rosak

tiub fallopio rosak

cancer sana ,cancer sini

corona based tu  from  sesuatu yg  bergerak pada waktu malam dan kalah dengan hujan,guruh dan petir.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Tiada apa lagi yg dpt memisahkan mereka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 12:43 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 16-7-2021 12:45 AM

Jadi kita bertanya kenapa negara German berminat bebenor utk membiayai pembunuhan berjuta2 manusia di seluruh dunia menggunakan vaksin sebagai senjata bio .... jawapan nya ada di artikel bawah ni ler.
CEO pfizer tu parents nya pernah hampir jadi mangsa Hitler dalam camp tahanan, lalu terselamat dgn cara memberi rasuah ler pada polis utk dapatkan fake ID yg pamerkan depa bukan yahudi agar tak di bunuh oleh tentera hitler  ... lalu depa diberi kerja tanpa gaji di gudang yg handle alat perubatan Red Cross utk dapatkan makanan

Ibunya hampir ditembak oleh askar Nazi yg dah letaknya di barisan mengadap dinding dah pungg tapi kemudian 2 askar ambik nya utk di selamatkan ...dia gelarkan kejadian tuu sebagai keajaiban .

Ibubapa CEO pfizer tu tak nak berdendam dgn Hitler dan Nazi , lalu anaknya tu pungg ambik pengajaran dari parents nya lah dgn menjadikan Nazi dan Hitler sebagai contoh tauladan ler utk buat yg sama sekarang pada umat manusia selain yahudi di seluruh dunia lah kann...so target Pfizer adalah sesiapa saja yg bukan yahudi hokayy utk di hapuskan dari muka bumi guna vaksin nya tuu ler

Dari pengalaman parents nya yg pernah bekerja dgn Red Cross , kita nampaklah kenapa dia begitu cekap dan licik menggunakan fasiliti perubatan yakni pihak2 hospital dan wad2 di seluruh dunia utk laksanakan agenda jahatnya itteww dgn bantuan WHO ler yg mewakili Red Cross tuh







\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

  
Pfizer CEOs Jewish Past Inspired Vaccine WorkFamily of top pharmaceutical leader Albert Bourla miraculously survived the Holocaust in Salonika, Greece



By BOB BAHR




February 18, 2021, 5:37 pm




Pfizer CEO Albert Bourla is generally credited with driving the company to develop its COVID vaccine in record time.

Albert Bourla, who as chairman and CEO of Pfizer pharmaceutical company helped develop the lifesaving COVID vaccine, owes much to the valiant efforts of others to save the lives of Greek Jews during the Holocaust.
During an online discussion Thursday sponsored by The Museum of Jewish Heritage in New York, Bourla described how his mother and father were among the very few to survive the Nazi occupation of Salonika, the ancient Greek city where he was born.
Of the more than 50,000 Jews who lived in Salonika, only about 2,000 survived World War II. Speaking to interviewer Robert Krulwich, a former NPR radio journalist, Bourla said that his father and uncle C two brothers C escaped the initial roundup in the Greek city and escaped to Athens.


The parents of Pfizer executive Albert Bourla were among only 2,000 of Salonikas once-thriving Jewish community to survive the Holocaust.

The police chief in Athens, Angelos Evert, they learned, was clandestinely issuing fake IDs which non-Jewish names to thousands who were desperate to escape the transports to Auschwitz. It was a moral act rooted in the efforts of the Greek Orthodox church leaders to protect the Jews of the country. Not only did the two men get new papers but they got a job and worked for two years in a city that was filled with Nazi soldiers.
The people that gave them the fake ID, Boula related, they also found them a job in the Red Cross warehouse. That was a full-time job. But they were not getting paid. But they had access to food.
The woman who was later to become Bourlas mother was also saved in miraculous circumstances.  According to Bourla, she was about to be executed by the Nazis along with a number of other Salonika Jews. She was lined up against a brick wall facing a machine gun just a few feet away when she and another woman were picked up by two Nazi soldiers with an order for her release, and put on a truck.
And as the truck was leaving the place, Bourla said, they heard the sound of the machine guns. And it was, for me, unreal. But everybody else was dying and they were sitting there just three minutes ago.
Her freedom had been bought by a bribe paid by her wealthy non-Jewish brother-in-law who had personally followed up with Salonikas top Nazi SS officer to make sure she would survive.
Beginning in 1943, most of the communitys Jews were transported to the death camps in Poland. Despite the brave efforts by the Greek Orthodox archbishop in Athens to save them, the community that had existed for over 2,000 largely came to an end.
Three of Bourlas brothers miraculously survived, and one-by-one they found each other in the old city.  The reunion began with a scribbled note to one of the men, according to Bourla.


Archbishop Damaskinos Papandreou, leader of the Greek Orthodox Church seen on this Greek stamp, led the efforts to save Greek Jews from the Holocaust.



They gave him an address. When he rang the bell, they opened the door and suddenly they see the brother that they thought is dead. And of course, they hug and kiss and he says, Im the only one. Everybodys dead. And then a third one came back. That gave them hope that maybe others will come back. Unfortunately, they didnt. But we were already an extremely lucky family to have three of the family members that went to Auschwitz coming back.
According to Bourla, many of those who survived went to Palestine or America or to Athens, Greece, to begin a new life. Bourlas father at one point showed his son a visa that he had received to immigrate to America, but he stayed in Salonika, met and married his mother Sara and raised his family there.
Bourla was educated at the university in Salonika and after graduation, joined Pfizer in Greece to begin his steady climb through the executive ranks of the multinational corporation.
He is generally credited with driving the company to develop the two-shot COVID vaccine in record time.



This years virtual lighting of the Chanukah candles at Israels embassy in Washington, D.C., was led by Albert Bourla.

During Thursdays interview he said he owed his many accomplishments and his recent success to the lesson he learned from his parents. They emphasized the importance of living a positive life even if the past is filled with so much darkness.
But they never spoke to me about revenge. They never told us that you should hate those that did that to us. The way that their stories were always ended were a celebration of life. Look at us. Were alive. We were almost dead and now we are alive. Life is wonderful.
Bourla, who could have dwelled only on his Jewish past, said he has always looked to his Jewish future.
What is important is that we move on. We feel proud for our heritage. We demand the respect of the other, but we are moving on.





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list