Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
2482
View
32
Reply

Wajarkah rentas negeri dibenarkan untuk sambut Raya tahun ini?

[Copy link]

Author: admin6       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-4-2021 02:55 AM | Show all posts |Read mode



Sejak pandemik Covid-19 melanda dunia, Malaysia mengistiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac 2020 bagi mengelakkan virus Carona merebak lebih cepat. Jadi, tahun lalu memang rata-rata perantau tidak dapat pulang beraya ke kampung kerana larangan rentas negeri.

Tahun ini pula, baru saja memasuki beberapa hari di bulan Ramadan, kecoh pula memperkatakan statistik Covid-19 mula meningkat semula sejak PKP berakhir di seluruh negara bulan lalu. Terdapat ura-ura kemungkinan rentas negeri tidak dibenarkan untuk perayaan Aidilfitri tahun ini.

Pendapat korang? wajar benarkan saja rentas negeri untuk sambut Raya tahun ini atau teruskan saja tutup sempadan negeri untuk elak kadar jangkitan semakin meningkat?
Single Polls, Total 100 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-4-2021 10:55 AM | Show all posts
Mood lagu Balik Kampung...sokong...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 10:58 AM | Show all posts
in your dream

nti dtg 4 wave
kesusahe hari ini utk kemenange ake date
(halang x halang akan dtg juga negara lain pun sama)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Rs yg bujang2 ni bg la balik... Kesiann raya sorg2
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 01:43 PM | Show all posts
wei aku ni bujang dah lama merantau tak balik
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak wajar
Tapi nak balik
Dah lama tak balik
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak wajar.
Tipu la tak nak balik kan sapa je tak rindu family kan.
Tapi demi melindungi orang tersayang, tak mau jadi punca dah bersedia mental fizikal beraya d perantauan lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 18-4-2021 10:55 AM
Mood lagu Balik Kampung...sokong...

balik kg... Oooo Ooo balik kg...
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Em, aku sendiri 50 - 50. Atas pagar. Kalo bagy rentas negeri, gamak nye mmg naik lagi la covid nih. Kalo x bgy, mau ramai mengamuk sbb dh dua kali raya x dpt balik.

Tp utk masa depan, x yah la rentas negeri lagik.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols kesian kat orang2 yg duduk merantau jauh dari family ni...lama x balik kg...tp klau dibagi merentas negeri plk, kes mungkin meningkat....yg x patutnya mcm mana org yg merentas negeri semata2 nk pegi kenduri kawen boleh terlepas? Lepas tu balik negeri sendiri spread covid pulak dkt sini Org yang nak blk kg melawat mak ayah uzur x dibenarkan dgn alasan hanya kes kematian baru dibenarkan merentas negeri...nak tunggu mak ayah dah meninggal baru nak bagi melawat dah x guna...dah x bernyawa dah orang tu
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
shiraloveyou replied at 19-4-2021 11:10 AM
Iols kesian kat orang2 yg duduk merantau jauh dari family ni...lama x balik kg...tp klau dibagi mere ...

bab rentas negeri...tuk jenguk mak,ayah kat kampung tu..patut jer dibenarkan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 19-4-2021 11:31 AM
bab rentas negeri...tuk jenguk mak,ayah kat kampung tu..patut jer dibenarkan...

Jenguk.bermalam jer..bukan g berkelah, makan2 or buat kenduri
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 12:48 PM | Show all posts
Bukan 'sangat' wajar, tapi wajar sahaja.

Mana yang taknak balik kg lagi bagus, tapi mana yang nak balik tak di halang.
Tapi make sure SOP kena jaga, tak boleh ziarah2 sedara, just jumpa mak bapak aje.

Kita kena jaga sendiri ah, ni bukan kes main2.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun sedih,  vote for tak wajar.

Bakal mencanak2 la kes kalau benarkan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
aku klu diwajibkan swab dulu baru dpt balik kg,aku sanggup..bayor pun bayor la..at least yakin sikit nk ngadap org kg..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 09:55 PM | Show all posts
Vote x wajar..
Now area aku kt btu swk
Kes tinggi hari2. . Kluster baru setiap mggu/hari
Skolah kena tutup, terawih kt masjid pun tak boleh
Now Ala2 perintah berkurung kul 8mlm dh xboleh kuar rmh

Tu jer cara nak kurang kan kes
Semoga kita semua sentiasa ikut sop
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
bagi yg bujang je balik.yg dh kawin bole la raya dgn family sendiri.yg bujang klu tk bagi balik gak tahun ni jawabnya nangis kt bucu katil la
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2021 05:26 PM | Show all posts
Edited by merrissa at 21-4-2021 05:27 PM

apa beza dengan rentas sb bekerja ponnnn....tah2 membawa covid ke hulu hilir juga
bagi laaa aku balik...aku bukan nak balik beraya
aku nak balik tiap2 minggu WAKAKAKKAKA
aku nak makan masakan mak aku
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Balik duduk rumah je,jumpa mak ayah.. tak payah nak beraya sana sini.. yg wajib je
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2021 12:59 PM | Show all posts
Aku vote wajar
Nak balik je.duk rumah dgn family
Aku takmo pi beraya pun
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list