Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
784
View
8
Reply

[Dunia] INFO SANTAI. Perut buncit aka boroi berisiko mati muda. Buncit bukan sebab makan rasuah tapi sebab lemak perut

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-9-2020 10:39 PM | Show all posts |Read mode
Perut buncit berisiko mati muda - Kajian
Agensi
September 27, 2020 17:43 MYT

LEMAK di bahagian perut yang berlebihan dikaitkan dengan risiko kematian pada usia muda yang lebih tinggi tanpa mengira berat lemak badan yang dimiliki seseorang individu.
Itu dapatan satu kajian terbaharu yang diterbitkan British Medical Journal (BMJ), minggu lalu.
Bagi wanita, setiap kenaikan lemak perut sebanyak 10 sentimeter meningkatkan risiko kematian sebanyak 8 peratus.
Manakala bagi kaum lelaki pula, setiap kenaikan lilitan pinggang sebanyak 10 sentimeter meningkatkan risiko kematian sebanyak 12 peratus.

Sementara itu, pinggul dan paha yang lebih besar pula dikaitkan dengan risiko kematian awal yang lebih rendah.
Ini mungkin disebabkan lemak di kawasan tersebut memberi kesan terhadap menstabilkan kadar kolesterol dan gula dalam darah.
Dapatan tersebut dibuat hasil analisis 72 kajian yang melibatkan lebih daripada 2.5 juta peserta berusia antara 3 hingga 24 tahun.
Kajian meneroka pelbagai ukuran berat badan di bahagian tengah badan dianggap sebagai faktor risiko signifikan untuk ketahanan metabolik yang merupakan penyebab diabetes, penyakit jantung dan banyak lagi.
Lemak di perut yang terlalu banyak akan membawa kepada pengumpulan jenis lemak atau dipanggil lemak viseral di sekitar pelbagai organ dalaman seperti hati, pankreas dan usus.

Lemak viseral disebut lemak aktif kerana mempengaruhi fungsi hormon dengan mengeluarkan protein yang membawa kepada peningkatan daya tahan terhadap insulin.
Ia juga dikenal pasti menjadi punca banyak penyakit berbahaya seperti diabetes, tekanan darah tinggi, kolesterol berlebihan, penyakit jantung, barah dan Alzheimer.
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 28-9-2020 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Ye ke?dah bertahun perut aku buncit tak mati pun...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak mmg benci lemakss.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 28-9-2020 07:42 AM
Ye ke?dah bertahun perut aku buncit tak mati pun...

Mungkin yg terlebih buncit kut...bukan yg biasa2
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:04 AM | Show all posts
krustykrab replied at 28-9-2020 07:42 AM
Ye ke?dah bertahun perut aku buncit tak mati pun...


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:59 AM | Show all posts
saya jenis lemak bekumpul kat perut..naik turun berat badan akan pegi situ dulu.
tapi kawan sport kata lemak tak pilih2 kat mana dia duduk..ok fine
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki yg dh kawin msti ada Sikit2 buncit baru nmpk fatherly tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 27-9-2020 04:59 PM
saya jenis lemak bekumpul kat perut..naik turun berat badan akan pegi situ dulu.
tapi kawan sport k ...

Corsett training sis easy ....lemak akan ke tempat lain terutama ke butt dan chest.... Or untuk exercise memang kena banyak sit up dan dan side waist .... untuk exercise paling susah untuk shape side waist up to rib cage... Memang susah untuk toning that part...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 11:51 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 28-9-2020 10:52 AM
Corsett training sis easy ....lemak akan ke tempat lain terutama ke butt dan chest.... Or untuk ex ...

ohh thanks..nanti i cari dlm utube
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list