Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1508
View
22
Reply

[Tempatan] PRN dah selesai. Warisan Plus tetap anggap politik Sabah masih tak stabil

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-9-2020 11:45 AM | Show all posts |Read mode
Warisan Plus 'tunggu dan lihat'
Rafiqah Dahali
2 minutes





Kota Kinabalu: Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menyifatkan keadaan politik di negeri ini masih tidak stabil walaupun Pilihan Raya Negeri (PRN) sudah selesai, semalam.

Ditanya pemberita sama ada beliau masih berharap dapat membentuk kerajaan negeri walaupun Parti Warisan Sabah (Warisan) diketuainya yang membentuk pakatan bersama DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) menerusi gabungan Warisan Plus tewas pada PRN, Mohd Shafie berkata, mereka akan terus melihat perkembangan politik di Sabah.

"Kita akan lihat keadaan, bagaimana perjalanan proses (pembentukan kerajaan negeri) yang ada, sama ada dari segi kedudukan, senario politik yang dapat kita lihat. Kita tahu keadaan politik di negara kita tidak begitu stabil, begitu juga keadaannya di Sabah," katanya pada sidang media, di sini awal pagi ini.

Mengenai keputusan PRN semalam, Presiden Warisan itu berkata, walaupun parti diterajuinya bersama sekutu lain tewas, Warisan menjadi parti tunggal yang menang kerusi paling banyak.

"Saya dapat nyatakan bahawa parti tunggal itu (menang paling banyak kerusi) adalah Warisan. Kepercayaan yang diberikan rakyat kepada kita, kita akan teruskan.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada pengundi kerana memberikan sokongan yang begitu kuat kepada WARISAN Plus di mana kita memperoleh sebanyak 29 kerusi yang telah dimenangi.

"Penghargaan kepada semua rakyat yang telah menunaikan tanggungjawab mereka dan membolehkan wakil rakyat kita membawa suara rakyat di Sabah," katanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 27-9-2020 11:57 AM | Show all posts
sabah ni bukan boleh kira stgi ada la adegan lompat melompat
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Diam la pak piee...hang punya pasal la ni triggered sangat dgn musa tu... eksen sangat nak bubar dun kan dah terlingkup. Time2 pandemik ni korang tak habis2 nak politik... puihhh
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:03 PM | Show all posts
JunkMail replied at 27-9-2020 12:00 PM
Diam la pak piee...hang punya pasal la ni triggered sangat dgn musa tu... eksen sangat nak bubar dun ...

Kalau dia biar kan saja Musa takeover, agak mustahil dia untuk merampas balik. Now PRN nie, dia masih ada harapan, all he need is sweet empty promises to be given to the frog
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Blh jd pembangkang la pak pie..

Ha hadap Sgt dap tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:06 PM | Show all posts
padan muka warisan.

da elok2 nama 'warisan' tapi ikut ckp atok suruh tambah perkataan "plus"
tross kalah.
so, next time (kalu parti masih wujud lg) jgn dgr ckp atok.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
2018 buat kat musa.. Lepas tu kena balik.. Hahahaa.. Cash sangat..

Aku nak tgk apa pulak kata penjilat PH in case ada katak melompat
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ada bau2 bakal melompat ke
iols tahu semua gila..semua nak jadi menteri kan tapi agak2 la kan..control la sikit kegilaan tu..jangan serabutkan rakyat
tapi situasi sabah xsama dengan pru14. BN menang sabah tapi tumbang federal..sekarang, GRS menang sabah, federal pun bawah mereka..so ada ke katak nak melompat..bukan kolam dah baik punya kolam
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Warisan byk gila parti bawah nye... Kelam kabut...  
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
lompat si katak lompat...lompatlah ke sebelah...cepatlah katak cepat.....lagi meriah politik tanahair....
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah boleh mula tabur dedak utk katak2 yg gemar melompat.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 03:12 PM | Show all posts
kemonn sapiii.....tgk dulu najib kalah masa PRU....dia gentlemen....dia cool sajer....siap buat bossku dgn ysuku lagi
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2020 05:44 PM | Show all posts
wana89 replied at 27-9-2020 12:57 PM
ada bau2 bakal melompat ke
iols tahu semua gila..semua nak jadi menteri kan tapi agak2 la kan ...

taktala anwar umum majoriti ahli parlimen ada, jentera ph balik semenanjung. shafie kena checkmate.  lim guan eng masih di sabah. anwar bengang shafie cakap dia xlayak jadi pm.


kira ni perpecahan dalaman ph. teori ni akan benar sekiranya anwar tiada majoriti parlimen semasa menghadap ydpa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-9-2020 07:50 AM | Show all posts
Screenshot_1.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
org politik pentingkan diri, akibatnya covid dah merata2 skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau sapie apdal dulu bagi ke musa aman.. Kos PRN selamat..covid dpt kawal sbb xde unsur2 berkempen.. Malah rakyat sabah akan lebih bersimpati pada dia sbb sikap gentleman dia serahkan kepada musa aman.. .. Maybe next pru dia akan menang..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cmf_shalom at 28-9-2020 08:16 AM

Dari segi kerusi..warisan dpt bnyk..Dari segi perlembagaan Sabah..TYT msh boleh lantik shapie

Ia bukannya spt semenanjung. Gabungan la pakatan la...Perlembagaan Sabah ckp...parti

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 08:36 AM | Show all posts
analysis simunggu: Taburan undi ikut suku kaum secara majoritynya

WARISAN+DAP+PKR = Suluk, cina, kadazan, bugis, kadayan (==> ini bangsa banyak terima kemajuan semenjak 2 menjak ini dari zaman BN)

------------------------------------------------------------------------------------------

GRS = Melayu berunai, dusun, murut, bisaya, bajau (==> pengangguran, dadah, tiada kerja etc)


kerajaan pusat kalau masih tak faham faham lagi aku pun tidak faham, bagus hentak kepala di dinding batu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
bangcak replied at 27-9-2020 12:06 PM
padan muka warisan.

da elok2 nama 'warisan' tapi ikut ckp atok suruh tambah perkataan "plus"

Bukan sebab perkataan plus yg sebabkan dorang tumbang..sb mulut sendirj xboleh kawal. Lagi2 anak ketapi tu betul2 kurang ajar bagi sy
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2020 12:05 PM | Show all posts
relaxjek replied at 28-9-2020 08:09 AM
Kalau sapie apdal dulu bagi ke musa aman.. Kos PRN selamat..covid dpt kawal sbb xde unsur2 berkempen ...

betul la keputusan 'bubar dun' tu.
kalu katak sentiasa melompat mau tiap2 bulan kita tukar kerajaan negeri.

parti berusia 2 tahun tu mmg patut kalah.
itu pengalaman n ujian utk tgk 'usia' warisan.
bleh bertahan sbg pembangkang atau terburai selepas tewas.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list