Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1973
View
16
Reply

[SEJARAH]: SEJARAH KAPIT

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-5-2020 02:24 AM | Show all posts |Read mode
Saya selalu ingin tahu Kapit ini bagaimana, kerana abang saya yang rapat dengan saya, 'hilang' 8-9 tahun di Kapit kerana menjalani latihan perguruan dan bekerja di sautu kawasan yang perlu guna sampan beberapa jam untuk sampai. Rasanya, nama kawasan itu ialah Song.

Pekan Kapit bermula dengan nama Kapit Fort dan telah dibuka pada tahun 1880 oleh Charles Brooke, yang digelar 'Rajah' pada ketika itu. Dikatakan, kubu ini dibina untuk menghalang serangan orang2 Iban terhadap Orang Ulu. Dengan ada nya kubu ini, kaum lain mula datang kesini termasuklah kaum Cina Hokkien.

Pekan Kapit adalah agak terpencil dan lebih sesuai dilalui dengan bot (pendapat abang saya) melalui Sungai rajang. Ianya adalah 126km dari Sibu dan jika menaiki bot laju sekalipun, boleh mengambil masa 3.5jam. Pada tahun 2010, data dari banci mendapati terdapat 55,304 pendudk di Kapit, yang majoriti nya adalah dari suku Iban dan yang lainnya terdiri dari orang Melayu, Cina, Orang Ulu, Betekan dan lain-lain.

Di hari ini, Kapit Fort telah dimanai dengan nama Sylvia Fort dan Pekan Kapit sudah sibuk dan meriah dan mula padat. Anda pernah ke sana? Apakah pengalaman anda?


Kapit Division dan Pekan Kapit.jpg
Pekan Kapit hari Ini.jpg
Pekan Kapit hari Ini 2.jpg
Pekan Kapit hari Ini 2.jpg

Rate

4

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-5-2020 04:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Persoalan : Pekan Kapit ni (kalau tengok google map), masih tak terhubung dengan Sibu melalui jalan raya kan? Kena naik bot dari Sibu susur Sungai Rajang kan? Ke skrg dah ada jalan tapi belom update dalam gugel map?

Harap kerajaan sediakan sistem perhubungan pengangkutan ke semua pekan pekan di Sabah dan Sarawak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2020 07:54 PM | Show all posts
ashilalat replied at 17-5-2020 04:23 AM
Persoalan : Pekan Kapit ni (kalau tengok google map), masih tak terhubung dengan Sibu melalui jalan  ...

oh ya kah?
saya tidak check.
kita tunggu @leylapple  jawab sebab dia orang Sarawak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 02:44 PM | Show all posts
Edited by leylapple at 18-5-2020 02:45 PM
ipes2 replied at 17-5-2020 07:54 PM
oh ya kah?
saya tidak check.
kita tunggu @leylapple  jawab sebab dia orang Sarawak.

wah..terima kasih doc @ipes2 sbb jemput i masuk mengadap

ok, dulu kapit nie takde jalan darat yang menghubungkan kapit ke bandar2 lain. even kapit nie status nya belum sampai bandar.. masih pekan kapit...

tapi skrg dah ada jalan cuma belum dirasmikan...melalui jalan sibu-ngemah-tekalat-song-kapit.

kapit nie cantik pekan nya... sejuk..mcm kawasan peranginan... i penah pegi kapit circa 1998 ekot kakak i 1st posting ke hospital kapit. menyewa area selirik..

pagi2 i tgk org2 kapit jalan kaki ke sekolah dan pekan.. putih2 orang nya...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 02:49 PM | Show all posts
ashilalat replied at 17-5-2020 04:23 AM
Persoalan : Pekan Kapit ni (kalau tengok google map), masih tak terhubung dengan Sibu melalui jalan  ...

iye..betul...

penerangan seperti yang di atas....

dulu tak silap tahun awal tahun 2000 hingga 2005 ada barge yang diolah seperti hotel atas kapal.. perjalanan dari sibu ke kapit dalam sehari.. omputeh jer yang byk naik...sbb diorang nak tgk nature....

tak silap sampai pelagus kut...
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 03:08 PM | Show all posts
ipes2 replied at 17-5-2020 07:54 PM
oh ya kah?
saya tidak check.
kita tunggu @leylapple  jawab sebab dia orang Sarawak.

calling2 for @FanTasyCreaTioN

dia stay kat kapit...

bah, story lok deng apa ada di kapit

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 04:55 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 18-5-2020 05:01 PM
leylapple replied at 18-5-2020 03:08 PM
calling2 for @FanTasyCreaTioN

dia stay kat kapit...

Makaseh for colling2 deng ..



Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 05:01 PM | Show all posts
Pernah menulis satu Thread berkenaan jalan raya yang sepatut nya menghubung kan Kapit dan Sibu.

Sibu adalah bandar yang terletak di tengah tengah Sarawak. Nak kemana mana dalam Sarawak ni kalau melalui jalan darat .. kena melalui Sibu atau transit kat Sibu.

Thread 2015 .... kata nya 50% nak siap ... sampai sekarang blom 100% siap


dengar nya baru habis tar jalan tersebut tapi blom boleh d gunakan ..


https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=851466


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 05:09 PM | Show all posts
FC pun ada menulis sendiri Thread tentang Pertandingan lumba perahu laju di Kapit.

Salah satu temasya yang sangat meriah .. hiburan bagi orang kat sana.

https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1036587

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2020 05:17 PM | Show all posts
Saya selalu ingin tahu Kapit ini bagaimana, kerana abang saya yang rapat dengan saya, 'hilang' 8-9 tahun di Kapit kerana menjalani latihan perguruan dan bekerja di sautu kawasan yang perlu guna sampan beberapa jam untuk sampai. Rasanya, nama kawasan itu ialah Song.
Untuk ke Kapit ..

Dari Sibu ke Kapit menaiki Express boat .. 3 jam baru sampai..

Sibu ke Kanowit - sejam

Kanowit ke Song - sejam

Song ke Kapit - sejam

Rasanya, nama kawasan itu ialah Song.
Antara Song ke Kapit ... jangan tanya FC berapa kilometer ... sebab kita selalu mengukur jarak dengan berapa jam lagi nak sampai

Makna nya kalau dari Sibu .. akan terlebih dahulu sampai ke Song.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 10:13 PM | Show all posts
leylapple replied at 18-5-2020 02:44 PM
wah..terima kasih doc @ipes2 sbb jemput i masuk mengadap

ok, dulu kapit nie takde jalan darat ...

oh begitu kah?
ada sahaja nama Song disini. ia pentingkah? semasa abang saya cerita pada saya, dia seolah rindu pada tempat itu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 10:16 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2020 05:01 PM
Pernah menulis satu Thread berkenaan jalan raya yang sepatut nya menghubung kan Kapit dan Sibu.

S ...

i see. memang ada lebuh raya sekarang ya.
saya sangat suka bila orang drive, saya lihat permandangan diluar. sangat tenang dan memorable. kekal lama memorynya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-5-2020 10:18 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2020 05:09 PM
FC pun ada menulis sendiri Thread tentang Pertandingan lumba perahu laju di Kapit.

Salah satu tem ...

oh ada temasya tahunan.
sudah lihat kedua-dua links yang diberikan.
terasa dijiwa.
seolah ianya jauh disana.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 10:10 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 18-5-2020 09:17 AM
Untuk ke Kapit ..

Dari Sibu ke Kapit menaiki Express boat .. 3 jam baru sampai..

deng FC masih dkt Kapit ke skrg ni?

kawan saya keja Sarawak Energy setiap minggu ulang alik ke Kapit
tu la setiap kali pegi sana memang kena naik boat express

lambat lagi jalan nak siap yer
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2020 10:11 PM | Show all posts
ipes2 replied at 24-5-2020 02:16 PM
i see. memang ada lebuh raya sekarang ya.
saya sangat suka bila orang drive, saya lihat permandan ...

kalo ada keta pi Kapit rasanya tengok hutan jer Smod
rasanya mcm jauhhh sangat
drving ke pendalaman ni buat jantung dapdipdup
mcm2 pikir
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2020 12:12 AM | Show all posts
Vellfire replied at 30-5-2020 10:11 PM
kalo ada keta pi Kapit rasanya tengok hutan jer Smod
rasanya mcm jauhhh sangat
drving ke pendala ...

iya? jika awak pun rasa ''sangat'' jauh, orang yang tidak biasa macam saya ini tentu rasa lagi jauh.
ya, jika mati kereta tak ad minyak, adoi. or jika senja2 tiba2 ada hantu rambut panjang keluar lidah samapi ke tanah... alangkah ngeri nya tiada siapa boleh tolong.
tapi rasa ingin juga ke tempat jauh sebegitu. adventurous
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list